Predsednik Vučić: Pozvali su na pozitivnu kampanju, a onda su me označili kao Hitlera! (FOTO)

11.02.2022

22:26

0

Pored predsednika Vučića gosti emisije bili su Biljana Srbljanović i novinar Nikola Tomić

Predsednik Vučić: Pozvali su na pozitivnu kampanju, a onda su me označili kao Hitlera! (FOTO)
viber_image_2022-02-11_22-02-48-376 - Copyright printscreen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  bio je gost emisije "Prva tema" na TV Prva. .

Na početku je govorio o krivičnoj prijavi za podmićivanje građana, podnetoj zbog toga što će mladi primiti još 100 evra.

- Zamislite da podignete prijavu protiv nekog ko je uveo fiskalizaciju sistema i u isto vreme dao nešto građanima. Moji politički protivnici time govore više o sebi i o tome šta misle o mladima u Srbiji i o tome da li ih je moguće podmititi - kazao je Vučić.

- Kao predsednik kada vodite zemlju onda imate strateške teme i imate nedeljne, mesečne i godišnje  nedaće sa kojima morate da se bojite. Ne možete sada da se pravite da se ništa u Ukrajini ne dešava, ali morate da se bavite i robnim rezervama zbog te situacije - danas smo naručili brašno. On što su suštinska i strateška pitanja, mera pomaganja mladima nije populistička već i ekonomska jer podstiče potrošnju. Kada mlade ljude podstaknete da troše dodatno onda ih podstičete na potez ekonomskog podsticaja - objašnjava Vučić.

Osvrnuo se i na nacionalizam svuda rasprostranjen u Evropi.

- Ja ne mislim da je to slučaj u Srbiji. Što se tiče navijačkih stvari - to traje već decenijama u republikama bivše Jugoslavije. Imali ste velika previranja kada je u Zvezdu dolazio Prosinečki. Neko će reći da je to bio uticaj tajne policije. Danas jesu neke stvari drugačije, ali ne i sve što bismo želeli - kazao je Vučić.

printscreen
 

O prosečnoj plati i povećanju primanja

- Sa platom od 780 evra kolika će biti krajem februara to su drastične i ogromne promene. Postavlja se pitanje šta smo to uradili da bismo imali tolike plate. Pa, radili smo i ulagali u nerazvijene delove Srbije. Ulagali smo u puteve, bolnice, kompletnu infrastrukturu i sisteme. Borili smo se da siromašnima pomognemo. Povećali smo penzije najsiromašnijima, trudili smo se da smanjimo ogromne razlike. Važno je da oni koji manje zarađuju žive pristojnim životom, dostojnim čoveka - rekao je predsednik Srbije.

Govorio je o tome što ostala dva gosta misle o nezavisnosti Kosova.

- U Briselu 2013. godine u vreme najvećih pritisaka uspeli smo da odbijemo to da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija. Čak i moji savetnici su bili za to, ali zbog mene smo to odbili. Ne mislim da treba na bilo koji način da se prizna Kosoo, ali mislim da sa Albancima moramo da razgovaramo i da stvaramo stabilnost. Zato smatram da je Otvoreni Balkan jedna od najboljih ideja - imali bismo potpunu dozvolu rada, imaćemo zajedničke investicije. To je jedini put na koji moramo da gradimo zajedničke odnose. Nema odgovora na sledeće pitanje - kako svi imate pravo da se otcepite od bivše države samo uz to da Srbi ne mogu da žive na teritorijama na kojima smo oduvek živeli - kaže Vučić.

printscreen
 

Naglasio je da pravo da jači tlači nije pravni poredak.

- Govorite o tome da smo izgubil ratove. Ja ne mislim da smo gubili. Tu su bile upetljane volje velikih sila. Rekoh već jednom - ne postoji dovoljno mala Srbija, da njima ne bi bila velika. Šta je to što mi možemo da uradimo? Da kažemo Kosovo je nezavisno, ne interesuje nas Republika Srpska? Ali uzeće im crkvu, imovinu i sve što imaju. Je i to pravda? - ističe Vučić.

O muralima Ratku Mladiću

- Policija dolazi da obezbedi one koji prave nemire da oni ne bi dobili batine. Privedeno je osmoro navijača i nije ministar policije bio tu da obezbedi naviijače - naglasio je Vučić.

printscreen
 

U studiju se pričalo i o Srebrenici

- Pošto smo ustanovili da nisam neko ko nije učestvovao na bilo koji način na priznavanje nezavisnosti Kosova. Onda možemo da pričamo o ovome. Prisustvovao sam na obeležavanju 20 godina Srberenice i samo u jednom trenutku sam pogeo glavu i desilo se št se desilo. Izrazio sam poštovanje i za bol majki i za njihove žrtve. Genocid smo očito priznali. Ali to što oni hiljadu puta danas kažu gencidna Srbija, Četnici i tako dalje nije razumevanje boli, to su neke druge stvari i povezane su sa napadima na Repubiku Srpsku. Jesi li priznati drugi genocidi? Jasenovac, možda? Višestruko je veći broj žrtava Srba. To nas ne opravdava i mi moramo da priznamo Srebrenicu. Ako neko kaže genocid misli da je iskazao poštovanje ili ako nije da nije - to neće umanjiti odnos poštovanja. Nemojte da nam pričate jedno, a da se onda iza toga krije nešto drugo. Ja zato gledam da se borim za nešto drugo. Za Otvoreni Balkan na primer, to me interesuje. Mi ulažemo u bošnjačke regije i ne stidimo se toga - kazao je Vučić.

Pričalo se i o biračima iz Republike Srpske, te je Vučić naglasio da u Srbiji glasaju građani Republike Srbije. Shvatio je da je upravo to i problem sa Dodikom izazvalo reakciju ambasadora EU povodom Orašca.

- Ovo je pokrenulo temu napada na Republiku Srpsku. Vlada Srbije i Darija Kisić Tepavčević su pozvali na obeležavanje praznika u Orašcu. Ja nism još nijednog ambasadora pozvao. Naravno da ćemo pozvati Dodika. Na naozbiljne stavove nećemo reagovati. Srbija je zemlja ozbiljnih ili odgovornih ljudi. Samostalna sam i nezavisna zemlja i samostalno donosimo odluke o svojoj budućnosti - rekao je predsednik Srbije i najavio da će dodeliti predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović. 

- Nikada se ni na koji način nisam umešao u izbore u Republici Srpskoj. Ono što žele da nametnu stranci je da je Milorad Dodik kriv za sve, a ja ne želim da to prihvatim. Kada ih pitate gde su šume? Mi smo uradili jednu važnu stavr - rekli smo građanima Bosne i Hercegovine za čoveka koji nikog nije ubio, ali je šutnuo nekog od zatvorenika. Mi kažemo nema više krivičnih pirjava, evo sve optužnice ustupamo vama, ali oni ni hvala nisu rekli, a nisu nam ni recipročno uzvratili - kaže Vučić.

printscreen
 

O političkim kandidatima na izborima

- Neću odgovarati kao predsednik Srbije, ako budem kandidat onda ću im odgovoriti - ističe Vučić.

- Ne mogu da odgovaram predsedničkim kandidatima, nisam predsednički kandidat, da li ću biti ili ne, svi govore o meni, valjda su mnogo veliki kad govore o meni. Za dvadesetak dana će se znati ko će biti predsednički kandidat SNS-a, odgovaraću im ako budem izabran. Kod mene nema dileme, Srbija je vojno neutralna zemlja, ne postoji to nikad, možda i tako dalje. Srbija želi da sama čuva svoju zemlju i nebo, i narod. Srbija ima desetostruko snažniju vojsku nego u vreme dotične gospode, to radi da bi mogla uvek da sačuva svoju decu. Da nam se više nikad ne dogodi ni Milica Rakić ni napad snažnijih, imamo svoj izbor, naš izbor je put u samostalnost, i saradnja sa svima, ali da budemo u stanju da sebe odbranimo. U NATO ne želimo, naglasio je predsednik.

O NATO-u takođe nije hteo da priča jer je podvukao da je Srbija vojno neutralna i da će svoje nebo da čuva sama.

Kada je dozvola o eksploataciji litijuma u Srbiji u pitanju, Vučić je istakao da da će ova vlast raditi mnogo više na ekološkim pitanjima nego ijedna druga, ali i da već radi. 

Printscreen/TV Prva
 

 

Novak Đoković je imao validne testove iz Srbije

Gosti emisije na TV Prva dotakli su se i slučaja prvog reketa sveta.

O dešavanjima na nedavno održanom Australian openu, i Novaku Đokoviću predsednik Vučić je rekao sledeće:

- Novak Đoković je otišao u Australiju, jer su oni rekli da postoji izuzeće. Imao je validne testove iz Srbije i o teorijama zavere po mrežama me je sramota i da govorim. Oni su ga zaustavili da bi se iživljavali na njemu, zbog lokalnih izbora. Federer i Nadal su sveci, a Đoković nije jer je Srbin.

Pozvali su na pozitivnu kampanju, a onda su me označili kao Hitlera

- Trudio sam se ovih godina da nikoga ne uvredim, govorio uvek šta mislim, nekada sam preterao, ali nikada nisam vređao kao što opozija napada mene. Trudiću se da u ovoj kampanji pomognem i doprinesem stvaranju pozitivne atmosfere u društvu. Jovanović je pozvao na pozitivnu kampanju, a onda su me ponovo označili kao Hitlera. Idemo u kampanji sa mnogo novih ljudi poput Danice Grujičić i još nekih osoba koje drugi ne mogu da ponude - poručio je predsednik.

Dramaturškinja Biljana Srbljanović je istakla da je sramotno i užasavajuće to što opozicija dovodi u pitanje planiranje atentata na predsednika Republike, kao i to što u političke svrhe i negativnu propagandu uključuje i decu predsednika Vučića.

– Strašno je tako nešto i komentarisati. Sa našim iskustvom, sa iskustvom ubistva premijera (Đinđića), nastupati sa tih pozicija je jako opasno i neumesno, istakla je Srbljanović.

Ona je takođe dodala da se u Srbiji danas živi bolje nego pre deset godina. 

– Ja znam kolika je moja plata i znam da je veća nego ranije i moja kupovna moć je veća naravno, nema razloga da se to krije, rekla je Srbljanović.

Sa njom se složio i novinar, Nikola Tomić, koji  je rekao da nema nedoumicu da će prosečna plata u Beogradu, ali i u Srbiji biti 1.000 evra.

– Ekonomska tema je važna, trendovi su takva da Srbija nesumnjivo ide u dobrom pravcu, nemam neku nedoumicu da ćemo do kraja mandata sledeće Vlade imati 1.000 evra prosečnu platu. Drago mi je što držimo javni dug ispod 60 odsto. rekao je Tomić.

Neko je dve godine lagao o aferi Jovanjica

- Dve godine je neko izmišljao činjenice i lagao o aferi Jovanjica. Onda su govorili kako se krijem, jer sam deset dana samo posmatrao, a kada sam odgovorio bilo je što odgovaraš? Kada je došlo drugo vreme, onda su govorili što se pojavljuješ iz frižidera i tvoja njuška je odvratna?

Prosečna plata u Beogradu 780 evra

- Prosečna plata u Beogradu je danas 780 evra, a na nivou Srbije 610 evra. Prosečna penzija će biti 500 evra do kraja sledećeg mandata. To je suština stvari,istakao je Vučić.

 

Pored predsednika Vučića gosti emisije su spisateljica Biljana Srbljanović i politički analitičar Nikola Tomić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike