Selaković uručio Orden predsedniku Ekvatorijalne Gvineje

10.02.2022

15:42

0

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji boravi u Ekvatorijalnoj Gvineji, razgovarao je danas i sa potpredsednikom te zemlje Teodorom Ngemom Objangom Mangueom

Selaković uručio Orden predsedniku Ekvatorijalne Gvineje
Selaković orden mfa.gov.rs - Copyright mfa.gov.rs

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u ime predsednika Srbije, danas je predsedniku Ekvatorijalne Gvineje Teodoru Objangu Ngemu Mbasogou, uručio Orden Republike Srbije na lenti.

To visoko priznanje dodeljeno je predsedniku Mbasogou za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Ekvatorijalne Gvineje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

 

Ministar Selaković, koji boravi u poseti Ekvatorijalnoj Gvineji, istakao je da je predsednik Mbasogo veliki prijatelj Srbije i izuzetno cenjeni državnik - šef države sa kojom Srbija ima višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo.

Osim toga, prema Selakovićevim rečima, dve zemlje vezuje međusobno razumevanje, uzajamna podrška i važni zajednički ciljevi i vrednosti koji su koncipirani u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja.

Selaković razgovarao s potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji boravi u Ekvatorijalnoj Gvineji, razgovarao je danas i sa potpredsednikom te zemlje Teodorom Ngemom Objangom Mangueom.

Selaković je istakao da dve države veže tradicionalno prijateljstvo i da je dužnost novih generacija političara da to prijateljstvo obnavljaju i razvijaju.

 

On je zahvalio državnom vrhu Ekvatorijalne Gvineje na tome što je ta zemlja na prošlogodišnjem skupu Pokreta nesvrstanih u Beogradu bila zastupljena na visokom nivou, što je, kako se ispostavilo, bila dragocena priprema za prvu bilateralnu posetu jednog šefa srpske diplomatije ovoj centralnoafričkoj zemlji.

Selaković je sagovornika, u čije nadležnosti između ostalog spada odbrambena i bezbednosna politika, upoznao sa kapacitetima srpske odbrambene industrije i pozicijama Srbije kao vojno neutralne zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Sa naše strane, kako je dodao, postoji zainteresovanost za unapređenje saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti, vojnog obrazovanja, vojne medicine, ali i policijske saradnje.

Saradnja u oblasti odbrane i bezbednosti podrazumeva i razmenu i prenos iskustava kao i obuke vojnih i policijskih kadrova, a Srbija će, u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, pružiti svaku moguću pomoć Ekvatorijalnoj Gvineji u borbi sa problemima sa kojima se suočava, među kojima je i piraterija, rekao je Selaković.

Dobri politički odnosi, posvećenost istim vrednostima, podrška Ekvatorijalne Gvineje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, su, prema rečima ministra, odličan osnov za jačanje bilateralne saradnje na svim nivoima.

Selaković je izrazio zadovoljstvo i zbog toga što je broj stipendija koje naša zemlja u okviru programa "Svet u Srbiji" dodeljuje inostranim studentima udvostručen, i što imamo znatno više prijavljenih studenata iz Ekvatorijalne Gvineje.

Šef srpske diplomatije se ranije danas, na početku zvanične posete zemljama centralne Afrike, sastao sa ministrom inostranih poslova Ekvatorijalne Gvineje Simeonom Ojonom Esonom Angueom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike