Srpski zvaničnici sa Lajčakom i Eskobarom o dijalogu i izborima

03.02.2022

12:56

0

Izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak posle Prištine stigli su u Beograd gde su se sastali sa državnim rukovodstvom

Srpski zvaničnici sa Lajčakom i Eskobarom o dijalogu i izborima
dacic eskobar lajčak parlament.gov.rs 3 - Copyright parlament.gov.rs

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i ostala regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić informisao je sagovornike o predstojećim izborima u Srbiji, koji će biti održani 3. aprila 2022, istakavši uverenje da će oni biti organizovani i na teritoriji Kosova i Metohije. Zamolio je da EU i SAD iskoriste svoj autoritet kako bi izvršili uticaj na prištinske vlasti da to omoguće. U vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, Ivica Dačić je podvukao da se Srbija zalaže za pronalaženje kompromisnog rešenja i da je jedini put za to dijalog, na koji smo mi uvek bili spremni.

 

Miroslav Lajčak je rekao da zajedničkom posetom sa pomoćnikom američkog državnog sekretara žele da pokažu celom regionu da EU i SAD imaju istu viziju za Balkan, a to je članstvo u Evropskoj uniji. On je naglasio da je „dijalog jedini proces za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“ i istakao da se nakon izbora otvara prostor za njegovo intenziviranje.

Gabrijel Eskobar je potvrdio važnost zajedničke posete Beogradu i Prištini, podvlačeći da SAD žele da pošalju jasnu poruku da budućnost čitavog regiona vide u EU. „Dijalog uz posredovanje EU je jedini mehanizam koji SAD podržavaju u rešavanju otvorenih pitanja“, rekao je Eskobar, ističući spremnost SAD da pruže neophodnu pomoć i podršku.

U vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, Lajčak i Eskobar su rekli da su u svim razgovorima koje su imali u Prištini poslali jasnu poruku da ZSO mora biti formirana, kao i da sve što je dogovoreno dijalogom mora biti sprovedeno. Lajčak je istakao da je pozicija EU da izbori treba da budu organizovani i na Kosovu i da je o tome razgovarano tokom posete Prištini.

Selaković sa Eskobarom i Lajčakom: Srbija je čvrsto na putu evrointegracija

Srbija je čvrsto na putu evrointegracija, potpuno je posvećena reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva i nada se da će takvo opredeljenje biti valorizovano otvaranjem pregovaračkih klastera, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na sastanku sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Selaković je istakao i našu iskrenu posvećenost regionalnoj saradnji, očuvanju stabilnosti i diplomatskom rešavanju otvorenih pitanja, objasnivši da su mir i stabilnost najviši interes Srbije i uslov nastavka njenog napretka.

Sagovornici su razmotrili niz regionalnih pitanja, a ministar Selaković je istakao da je Srbija dosledna u nemešanju u unutrašnja pitanja susednih država i čvrsta u stavu da je sve nesuglasice potrebno rešavati demokratskim političkim dijalogom.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je Eskobaru i Lajčaku preneo da je Srbija spremna za nastavak dijaloga i otvorena za postizanje kompromisnog dogovora koji će biti obostrano prihvatljiv.

Podsetio je da je Beograd ispunio gotovo sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni skoro devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Selaković je sagovornicima zahvalio na ličnom angažovanju u tom procesu, ali i upozorio na opasnost od stalnih nastojanja Prištine da jednostranim potezima obesmisli dijalog i destabilizuje region.

Posebno se osvrnuo na pitanje organizovanja predstojećih izbora u Srbiji na području Kosova i Metohije i naglasio značaj prioritetnog rešavanja tog pitanja, podsetivši da su u protekle dve decenije svi izborni ciklusi koje je organizovao Beograd bili sprovedeni i na teritoriji naše južne pokrajine uz asistenciju OEBS-a, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike