Selaković najavio otvaranje konzulata Letonije: Počasni konzul biće Bojan Kostić

31.01.2022

12:03

0

Srbija je ostvarila veliki napredak u evrointegracijama

Selaković najavio otvaranje konzulata Letonije: Počasni konzul biće Bojan Kostić
Tan2022-1-3_13142223_0 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Letonije Edgar Rinkevičs potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju dve zemlje.


Ministar Selaković je tom prilikom najavio da će u srpskoj prestonici biti otvoren Konzulat Letonije i dodao da će počasni konzul Letonije u Beogradu biti Bojan Kostić.

Šef srpske diplomatije izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da ugosti ministra Rinkevičsa i podsetio da je njihov poslednji susret bio polovinom septembra prošle godine u SAD.

Prema Selakovićevim rečima, cilj današnjeg sastanka je produbljivanje bilateralne saradnje dvaju zemalja, a između Srbije i Letonije u planu su konsultacije na najvišem nivou, kako bi se ostvarili zajednički ekonomski interesi.

Selaković se osvrnuo i na dosadašnju saradnju dve države i ocenio da je ona do sada bila na "skromnom nivou" i izrazio nadu da će se u budućnosti odnosi i razmena znanja, digitalnih proizvoda, iskustava i dobara između dva naroda unaprediti.

Pohvalio je i spremnost Letonije da podrži proces traženja mirnog i kompromisnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

Ministar Selaković zahvalio se svom kolegi na podršci koju je Letonija pružila Srbiji u procesu evrointegracija.

Osvrnuo se na nedavno održan referendum i kazao da je to bio jedan od dokaza da naša zemlja usklađuje zakonske okvire sa EU.

Ministar inostranih poslova Letonije Rinkevičs izrazio je zadovoljstvo što se ponovo nakon sedam godina nalazi u glavnom gradu Srbije.

- Srbija je ostvarila veliki napredak u evrointegracijama održanim referendumom i nadam se da ćemo videti još više napretka - kazao je on ističući da njegova zemlja Srbiji, kao kandidatu za članicu EU, pruža bezrezervnu podršku.

Najavio je da će u toku današnjeg dana sa predstavnikom srpske diplomatije razgovarati o ključnim temama kao što su ekonomska digitalizacija, podrška dijaloga između Beograda i Prištine, Inicijativa zapadni Balkan...

Izrazio je zadovoljstvo što sa ministrom Selakovićem može da uživa u otvorenom i prijateljskom razgovoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike