Nova skandalozna odbrana: Redžep Seljimi negira zločine OVK i Srbiju optužuje za genocid

11.11.2020

10:19 >> 12:26

0

Prethodno su izjave dali Hašim Tači, Jakup Krasnići i Kadri Veselji

Nova skandalozna odbrana: Redžep Seljimi negira zločine OVK i Srbiju optužuje za genocid
redžep seljimi - Copyright scp-ks.org

Pred sudom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti danas se izjašnjava Redžep Seljimi i to za: progon, zatvaranje, mučenje, lišavanje slobode, surovo postupanje, ubistvo i prisilne nestanke lica.

Seljimi je potvrdio da je dobio redigovanu optužnicu na albanskom jeziku, te da ju je pročitao i razumeo.

On je, ipak, dodao da je kao član parlamenta bio protiv osnivanja ovog suda.

-Ipak sam danas ovde kao pripadnik OVK. I cilj svih nas je da se ovde utvrdi pravda i istina. Optužnica je vrlo ozbiljna, nepravedna prema borbi mog naroda i netačna. Naša borba je bila pravična, mi smo se borili za oslobađanje. Nastaviću da se borim, jer ako iko u to sumnja, moram vam reći da smo uvereni da niko od nas nema nikakve veze sa nekakvim krivičnim delima, mi smo se borili protiv Srbije koja je počinila genocid na Kosovu. Zato kažem da sam vršio dužnost kao građanin svoje zemlje, koji se borio za oslobođenje. Tu borbu sam počeo sa Ademom Jašarijem, a završio je sa generalom Klarkom. Moj osnovni cilj u ovom postupku će biti da se utvrdi istina, rekao je Seljimi.

Njegov branilac je najavio da će podneti zahtev za privremeno puštanje na slobodu.

Seljimi je izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Hašim Tači, Jakup Krasnići i Kadri Veselji izjasnili su se u prethodna dva dana da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Odbrana čelnika OVK pred haškim sudom izvesno će posegnuti za političkom argumentacijom nelegitimnosti optužbe, koja izvorno predstavlja plod rada specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, smatra beogradski advokat Lazar Glišović.

-Međutim sasvim je izvesno da će odbrane Hašima Tačija i Jakupa Krasnićija tokom trajanja postupka u prvi plan isticati njihovu nominalno političku ulogu u nomenklaturi OVK, rekao je Glišić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike