Pismo kongresmena ozbiljan politički gest prema Srbiji

06.02.2022

16:16

0

Milivojević smatra da je važno ono što je sadržaj pisma jer daje intencije šta bi moglo da bude kvalitet u budućim odnosima

Pismo kongresmena ozbiljan politički gest prema Srbiji
Tan2022-2-4_161856928_0 - Copyright TANJUG/ TANJA VALIČ

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da pismo 16 kongresmena upućeno predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, u kom apeluju da se intenzivira saradnja sa Srbijom, predstavlja ozbiljan politički gest prema Srbiji i potvrđuje da odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom.

Milivojević ukazuje na to da su među 16 potpisnika pisma iz obe partije i to članovi Kongresa koji su u značajnim telima, od Odbora za spoljnu politku do Odbora za odbranu i obaveštajne poslove, odnosno, kako objašnjava, ličnosti koje direktno učestvuju u kreiranju politike i stava prema Srbiji.

To, kaže, pokazuje da su odnosi imali pozitivnu dinamiku i da su obe strane uložile napor da se odnosi podignu na viši nivo.

Milivojević smatra da je važno ono što je sadržaj pisma jer daje intencije šta bi moglo da bude kvalitet u budućim odnosima i gde bi oni mogli na pozitivan način da se odvijaju.

"To je istorijat naših odnosa, 140. godina diplomatskih odnosa. Vlada Srbije je posle Berlinskog kongresa 1881. godine sa SAD potpisala ugovor koji je u osnovi imao ekonomsku saradnju, ali sa političkom dimenzijom i mi još od tada imamo klauzulu najvišeg povlašćenja koja i dalje važi", navodi Milivojević.

Prema njegovim rečima, pismo kongresmena predstavlja osnov za buduću saradnju sa rekapitulacijom istorijata tih diplomatskih odnosa i svega onoga što je pozitivno, a tu je u prvom redu činjenica da su Srbija i SAD u oba svetska rata bili saveznici, bili na istoj strani, borili se za iste vrednosti sa iste platforme i bili pobednici.

Milivojević ističe da je u pismu važna i ekonomska dimenzija koja je kvalifikovana na pozitivan način, a da je posebno vazna podrška "Otvorenom Balkanu" jer je ekonomija danas na globalnom nivou prvo političko pitanje.

"Podrška ''Otvorenom Balkanu'' je podrška jednom mehanizmu koji je sa mogućim političkim efektima najproduktivniji na ovim prostorima. On ide u susret onome što je i američki interes od šireg regionalnog značaja, a to je saradnja na ovim prostorima i očuvanje mira i stabilnosti", kaže Milivojević i dodaje da ga zato ne čudi što je aktuelna američka administracija sačuvala Vašingtonski sporazum koji je upravo imao ekonomsku dimenziju kao osnov za buduću saradnju.

Bonus video:

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike