Gradonačelnik Severne Mitrovice: Bezbednost i ZSO preduslov za bolji život Srba

03.01.2022

13:45

0

Milan Radojević je ocenio da ZSO nikoga ne ugrožava, odnosno da omogućava građanima da imaju slobodu mišljenja, govora i pravo na slobodu izbora.

Gradonačelnik Severne Mitrovice: Bezbednost i ZSO preduslov za bolji život Srba
Milan Radojević - Copyright Youtube printscreen

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević označio je bezbednost i formiranje Zajednice srpskih opština kao preduslov za bolji život građana Severne Mitrovice, dodavši da je to garant opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.

"Najbitnije je sprovesti sporazume koji su potpisani u Briselu, a to ne zavisi od nas na lokalu. Priština je ta koja koči implementaciju tih sporazuma. Da bi zadržali mlade ljude da ostanu da žive ovde, nephodno je da imamo stabilnu političko-bezbednosnu situaciju. Samim tim što se ne implementiraju sporazumi konkretno mislim na ZSO, to automatski ne uliva poverenje građana, konkretno Srba, u institucije u Prištini", rekao je Radojević za "Kosovo onlajn".

On je, takođe, dodao da ZSO nikoga ne ugrožava, odnosno da omogućava građanima da imaju slobodu mišljenja, govora i pravo na slobodu izbora.

"Građani sami treba da odluče u koju školu žele da pošalju svoju decu, kod kog lekara će dete da se leči. Opštine treba da imaju mogućnost da same odlučuju o svom urbanom i prostornom planiranju. Sve to je garantovano kroz postojanje ZSO i mislim da zaista Priština nema razloga da se plaši toga", napomenuo je Radojević.

Opština Severna Mitrovica je spremna da pomogne ljudima koji se opredele za započinjanje sopstvenog biznisa, jer po rečima Radojevića, nemoguće je da svi građani budu zaposleni u javnom sektoru.

"Nerealno je da naši sugradani očekuju da svi mogu da pronađu posao u javnom sektoru jer to je nemoguće. U kosovskom sistemu postoji oko 500 radnika koji primaju plate iz kosovskog budžeta, paralaleno sa tim država Srbija obezbeđuje plate za oko 5.000 ljudi iz Severne Mitrovice. Ono što je naš plan, to je da za narednu godinu obezbedimo određena sredstva kao podsticajna startap sredstva", naglasio je gradonačelnik.

On je dodao da će se opština potruditi da mladim ljudima obezbedi sredstva da započnu sopstveni biznis, što bi bio dobar primer za sledeće godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike