Nedelja usred srede: Međustranački dijalog završen, Eskobar i Lajčak u Beogradu, poslednje zbogom Kseniji Vučić

02.02.2022

20:00

0

Srbija se oprostila od novinarke i prve supruge predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ksenije Vučić

Nedelja usred srede: Međustranački dijalog završen, Eskobar i Lajčak u Beogradu, poslednje zbogom Kseniji Vučić
pregled sreda - Copyright ATAImages/ A.A./instagram/avucic/AP photo

Izaslanici za Balkan SAD i EU, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, u razgovoru sa zvaničnicima Prištine i Beograda pokušavaju da nađu način da se dođe do kompromisa.

Međustranački dijalog je završen. Ostaje primena svega dogovorenog i priprema za izbore na svim nivoima 3. aprila.

Srbija se oprostila od novinarke i prve supruge predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ksenije Vučić. 

Vučić večeras sa Eskobarom i Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se u Beogradu sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Nakon odvojenih susreta, sledi trilateralni sastanak. 

24sedam/AP Photo
Specijalni izaslanici Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar

 

Lajčak i Eskobar u Beograd stižu iz Prištine, gde su razgovarali sa tamošnjim zvaničnicima. Oni su ocenili da se briselski sporazumi, postignuti u dijalogu, moraju sprovesti, a među i sporazum o fomiranju Zajednice srpskih opština. Istakli su da tokom ove godine očekuju veću dinamiku u procesu dijaloga Prištine i Beograda, izražavajući istovremeno nadu da će biti postignut sporazum koji bi pogodovao i jednoj i drugoj strani.

Eskobar je naglasio da SAD nisu deo dijaloga i pregovora, te da se ništa ne nameće obema stranama, već da pokušavaju da pomognu da se dođe do kompromisa.

Zanimljivo je, međutim, da je usred priče o dijalogu Priština zabranila srpskim medijima da prisustvuju konferenciji za novinare.

Govoreći o izborima koji će u Srbiji biti održani 3. aprila, Lajčak je poručio da će svaka odluka o organizovanju tih izbora na KiM uticati na dijalog dveju strana i da bi građani na Kosovu trebalo da imaju pravo glasa.

Eskobar je rekao da normalizaciju odnosa Beograda i Prištine treba prepustiti dijalogu i izrazio optimizam u pogledu postizanja sporazuma.

Završen međustranački dijalog

Međustranački dijalog je zvanično završen, a sledi primena svega dogovorenog. 

Tanjug/ Strahinja Aćimović
Evroposlanici u Beogradu na međustranačkom dijalogu

 

U saradnji sa kofasilitatorima procesa, poslanicima EP, Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon, kao i bivšim poslanicima EP Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom, dogovoreno je 16 konkretnih mera, u skladu sa međunarodnim preporukama, za poboljšanje izbornih uslova i medijskog prostora.

- Ključno je da se ove mere u potpunosti implementiraju. Bilo kakva nepotrebna odlaganja implementacije ugrožavaju efikasnost dogovorenih mera uoči predstojećih izbora - istakli su evroparlamentarci.

Oni dodaju da je razmena sa svim učesnicima bila konstruktivna, otvorena i konkretna, ali da zabrinjava činjenica da vanparlamentarna opozicija ostaje kritična prema sprovođenju mera.

Prema njegovim rečima, ovo je takođe bio veoma pozitivan primer saradnje Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, koji je dobar za budućnost.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
Međustranački dijalog

 

Svi kofasilitatori Međustranačkog dijaloga saglasili su se da dobra saradnja i posredništvo u dijalogu treba da se nastave i nakon izbora, u cilju jačanja parlamentarne demokratije i unapređenja političke kulture.

Posebno je naglašeno zadovoljstvo što nema bojkota izbora, te poručuju da Srbija ima šansu da ide napred na evropskom putu, na putu modernizacije zemlje i demokratskih institucija.

- Sada postoji šansa da parlament bude drugačiji zahvaljujući činjenici da neće biti bojkota - ocenio je Bilčik.

Izveštaj o Srbiji biće predstavljen nakon aprilskih izbora.

Fajonova je kazala da je zadovoljna ishodom i da je politika stvar kompromisa, i to teških, navodeći da nije uvek bilo lako, ali učinjeno je, kaže, sve što je bilo moguće.

- Imali smo dobru saradnju s većinom političkih aktera, hvala svima za konstruktivan dijalog, a sada je na Srbiji da izbori uspeju. Želim da vidim slobodne, fer i poštene izbore. Cela evropska i međunarodna zajednica će ih pratiti. I to je još jedan test zrelosti Srbije za budućnost, bolji život građana, test za demokratiju i slobodu medija - rekla je Tanja Fajon.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je u razgovoru sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu na brojne i konstantne opstrukcije kojima vlasti u Prištini, suprotno svim demokratskim standardima i evropskim vrednostima, pokušavaju da liše Srbe sa Kosova i Metohije da ostvare svoje biračko pravo na aprilskim izborima.

Tanjug/Sava Radovanović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

Vučić je istakao da je od početka pokazao spremnost i volju da sasluša sve argumentovane predloge i da je mnogo toga već urađeno u cilju unapređenja izbornih uslova, kako bi se na adekvatan način došlo do atmosfere poverenja i odgovornosti svih učesnika u najozbiljnijem demokratskom procesu u državi kakav su izbori.

Poslednje zbogom Kseniji Vučić

Ksenija Vučić, novinarka i bivša supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa kojim ima dvoje dece Danila i Milicu, iznenada je preminula u Beogradu u svom stanu u 56. godini.

24sedam/Goran Sivački/Katarina Mihajlović
 

Rođena u Beogradu, završila je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Pre karijere na TV Pink, gde je vodila emisiju "Pravac", radila je u časopisu "Srpska reč", na radio-stanicama Fokus, Indeks i na televiziji Studio B.

Vest o njenoj smrti objavio je predsednik Srbije na svom instagram-profilu.

Kseniju su na večni počinak ispratili predsednik Vučić sa decom, majka, brojna rodbina, prijatelji i poštovaoci, a opelo je držao patrijarh Porfirije. 

24sedam/Goran Sivački
 

"Neka je Gospod svojom ljubavlju primi u carstvo Božije i neka joj oprosti svaki greh", rekao je patrijarh.

Predsednik Vučić se još jednom emotivno oprostio od prve supruge.

"Hvala ti što je naša Milica danas snažna i nepokolebljiva devojka, naš Danilo pristojan i hrabar momak, hvala ti što si našu decu vaspitala da je najviša vrednost biti dobar čovek. Hvala ti što si bila moj odani prijatelj i podrška svih ovih godina, što si verovala i nesebično davala sve od sebe, pomagala da naša Srbija i narod idu napred. Zaspala si u zagrljaju našeg sina, verujem da si tako želela, zagrljaj Milice i Danila bio je tvoj ceo svet. Počivaj u miru, i večno hvala na svemu. Tvoj Aleksandar", napisao je Vučić na Instagramu uz Ksenijinu fotografiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike