Srpska politička scena u niskom startu pred izbore, odlučuje se o koalicijama, ali i predsedničkim kandidatima

27.01.2022

20:00

0

Predsednički izbori biće raspisani verovatno 2. marta, dve nedelje nakon parlamentarnih i lokalnih

Srpska politička scena u niskom startu pred izbore, odlučuje se o koalicijama, ali i predsedničkim kandidatima
Ilustracija - Copyright ATAImages/ A.A.

Parlamentarni, lokalni i predsednički izbori u Srbiji trebalo bi da budu održani 3. aprila, a dogovori oko koalicija i predsedničkih kandidata ulaze u finiš. I dok su pojedine stranke odluku već donele, druge najavljuju da će to učiniti ovih dana.

Tako će vladajuća SNS konačnu odluku o listama za parlamentarne izbore, ali i u prestonici, doneti najverovatnije 11. februara, na sednici Predsedništva stranke. Tada bi trebalo da bude i odlučeno da li će naprednjaci praviti koaliciju sa SPS-om ili će na izbore samostalno.

Prvi na listi za Beograd najverovatnije će se naći Aleksandar Šapić. Za sada nije poznato ko će predvoditi listu na parlamentarnim izborima, niti je doneta odluka o predsedničkom kandidatu.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Nesumnjiva je podrška koju članstvo, kao i rukovodeće strukture, pruža predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se još jednom kandiduje, ali on još odluku nije doneo. Budući da će predsednički izbori biti raspisani verovatno 2. marta, dve nedelje nakon parlamentarnih i lokalnih, ostaje još dovoljno vremena.

Lider socijalista Ivica Dačić očekuje da odluka o tome da li će li dve stranke nastupati zajedno bude doneta na predstojećem sastanku ove nedelje. Ono što je gotovo izvesno, to je da će SPS podržati Vučića kao zajedničkog predsedničkog kandidata, bez obzira na to da li će na druge dve liste biti u koaliciji ili ne.

Pokret Dveri zvanično je predstavio Boška Obradovića kao predsedničkog kandidata na izborima 3. aprila, a ozvaničen je i početak kampanje pod sloganom "Srcem za Srbiju". Na parlamentarnim izborima pokret Dveri izaći će u okviru takozvanog Patriotskog bloka.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

Među prvima, kandidaturu za predsednika je najavio Miloš Jovanović, predsednik DSS, ispred koalicije NADA, koju čine DSS, Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i 23 udruženja građana. 

Sredinom decembra, novinar i član Skupštine Slobodne Srbije Srđan Škoro najavio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima. U međuvremenu, Skupština Slobodne Srbije saopštila je da je odlučila da povuče kandidaturu Bože Prelevića za predsednika Srbije.

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da će ta stranka krajem januara ili početkom februara odlučiti o kandidatu za predsednika Srbije, a da bi on „ovog puta izbegao“ da se kandiduje za tu funkciju. 

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je da ne planira da učestvuje na izborima koji su najavljeni za april kao kandidat bilo koje stranke ili pokreta, iako je imao takvih ponuda, i da će i u ovoj godini nastaviti da se bavi zaštitom građanskih i ljudskih prava sa pozicije nevladinog sektora.

Najveće turbulencije, možda i očekivano, dešavaju se među partijama okupljenim u savez koji čine SSP, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret. Iako uporno pozivaju na jedinstvo, smatrajući da jedino tako mogu da pobede Aleksandra Vučića, ako se kandiduje, a očekuju i da dobiju većinu u Beogradu, iz dana u dan, zapravo, pokazuju nejedinstvo.

Očekuje se da danas-sutra saopšte ime kandidata na predsedničkim izborima, a reklo bi se da je odluka oko prvog na listi za parlamentarne izbore već doneta i da će to biti Marinika Tepić. Ni ova koalicija još nije prelomila ko će ih predvoditi u Beogradu.

I mada njihovi potezi više liče na razlaz nego na ujedinjenje, najavili su sastanak posle koga će izaći u javnost.

Glavni odbor Stranke slobode i pravde doneo je u subotu odluku da za predsedničkog kandidata predloži Zdravka Ponoša iz Narodne stranke. Deluje da se nije konsultovao s koalicionim partnerima u vezi sa ovim, budući da je NS izašla sa saopštenjem da je o tome saznala iz medija.

Amir Hamzagic/ATAImages
 

Istovremeno, lider NS Vuk Jeremić smatra da je Miroslav Aleksić bolji kandidat. 

Demokratska stranka, kao njihov koalicioni partner, nije komentarisala isiticanje Ponoša kao kandidata, dok je PSG podržao njegovu kandidaturu. 

Nova opoziciona koalicija „Moramo“, koja predstavlja dogovor pokreta Ne davimo Beograd, Ekološkog ustanka i OGP Akcije, saopštila je pre nekoliko dana da će nosilac liste za parlamentarne izbore biti Nebojša Zelenović, lider Akcije i stranke Zajedno za Srbiju, a nosilac na beogradskim izborima biće Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd. Aleksandar Jovanović Ćuta biće prvi na parlamentarnoj listi. Svog predsedničkog kandidata nemaju, ali sremni su da podrže jednog opozicionog predsedničkog kandidata. 

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike