Lavrov oštro kritikovao Brisel: Nesposobnost da reši pitanje Kosova je nemoć EU

13.01.2022

14:20

0

Šef ruske diplomatije skrenuo je pažnju na sporazum Beograda i Prištine iz 2013. godine

Lavrov oštro kritikovao Brisel: Nesposobnost da reši pitanje Kosova je nemoć EU
sergej larov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Nesposobnost Brisela da pomogne u rešavanju situacije na Kosovu i Metohiji pokazuje nemoć Evropske unije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.


Šef ruske diplomatije skrenuo je pažnju na sporazum Beograda i Prištine iz 2013. godine o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, koji je postignut uz posredovanje Evropske unije.

"Evropska unija je pokazala svoju nesposobnost da pomogne u postizanju rešenja u veoma teškoj situaciji sa Kosovom, a prištinske vlasti su na Kosovu rekle da neće ispuniti (dogovor), iako je sve potpisano. Od tad se manifestuje nemoć Evropske unije“, konstatovao je Lavrov u intervjuu na "Prvom kanalu".

Zajednica srpskih opština na Kosovu predviđala je davanje autonomnih prava Srbima koja u velikoj meri podsećaju na ono što je obuhvaćeno Minskim sporazumima za Donbas, samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, dodao je ruski ministar, prenosi Sputnjik.

"U oba slučaja je Evropska unija imala odlučujuću ulogu. Oba ova sporazuma tiču se prava Slovena, pravoslavaca, i u oba slučaja Evropska unija neće ni prstom da mrdne da zemlja, koja blokira te sporazume, ispuni svoje obaveze“, zaključio je Lavrov.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike