Brnabić: Odluka Prištine sramotna, pitaću zvaničnike EU o tome

18.01.2022

09:55

0

Premijerka kaže ne razume ni strane partnere, međunarodnu zajednicu, ni EU, ni zemlje Kvinte, koje samo kažu da su učinili sve što su mogli

Brnabić: Odluka Prištine sramotna, pitaću zvaničnike EU o tome
ana brnabić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sramotna odluka Prištine da ne dozvoli Srbima sa Kosmeta da se izjasne na referendumu na KiM, kao i da ne razume partnere iz međunarodne zajednice koji na to nisu reagovali, navodeći da će to biti jedna od tema razgovora tokom njenog boravka u Briselu, 25.janaura.


-U Briselu ću učestvovati na Savetu za stabilizaciju u pridruživanje, u okviru pretpristupnih pregovora, a imaću sastanke i sa zvaničnicima EU. Pitaću ih iza zatvorenih vrata šta nameravaju s obzirom na zabranu Srbima da učestvuju u glasanju na referendumu- rekla je Brnabić za TV Prva.

Premijerka je ponovila da je odluka privremenih kosovskih vlasti skandalozna i sramotna, ali i da ne razume ni strane partnere, međunarodnu zajednicu, ni EU, ni zemlje Kvinte, koje samo kažu da su učinili sve što su mogli.

-Uskratili ste Srbima na KiM osnovno pravo i verujem da će ovo imati dalekosežne posledice. To zavisi od toga kako budu pristupili izborima 3. aprila, ali to će svakako biti na dnevnom redu svih naših sastanaka sa njima ubuduće - rekla je Brnabić i dodala da će posledice svakako biti političke, jer Srbija uvek čuva mir i stabilnost.

Ona je navela i da je na Beogradu da se bori sa Srbima sa KiM do konačne pobede, a na pitanje koji su dalji koraci, odgovorila da će se to videti u dogovoru sa Srbima sa KiM, a svakako će biti i jedna od tema njene posete Briselu 25. januara.

Na konstataciju da bi, s obzirom na izbore 3. aprila, glasanje Srba u gradovima u centralnoj Srbiji dalo povod onima koji sumnjaju u regularnost izbora, Brnabić kaže da se sa tim ne slaže, jer na referendumu nije bilo nijednog prigovora u celoj Srbiji.

-Imate Zavetnike, Dveri i druge koji protestuju ispred RIK-a, a opozicija je za glasanje 16. januara imala 16.300 mesta za kontrolore, bilo je 2.400 posmatrača uključeno, Crte, SAD, Rusije… Oni koji to žele da politizuju, bave se, ne politikom, nego politikanstvom, i to mogu, to je njihovo pravo, ali to je manje značajno od toga imaju li Srbi na KiM pravo da glasaju. Niko ne sme da im uskrati to pravo- zaključila je Brnabić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike