"Srbija bi mogla biti primer drugim zemljama": Kolumnistkinja "Fajnenšel tajmsa" pohvalila jedinstveni korak Vlade Srbije

16.11.2020

21:33 >> 09:03

0

Elizabet Brav upozorila na rast društvene fragmentacije širom sveta

"Srbija bi mogla biti primer drugim zemljama": Kolumnistkinja "Fajnenšel tajmsa" pohvalila jedinstveni korak Vlade Srbije
Copyright Tanjug printscreen

Srbija, koja je formirala ministarstvo nadležno za društveni dijalog, mogla bi biti primer drugim zemljama – poručila je kolumnistkinja “Fajnenšel tajmsa” Elizabet Brav, upozorivši na rast društvene fragmentacije širom sveta.

Društveni dijalog oblast je u kojoj bi druge zemlje mogle da uče od Srbije, u smislu da se ugledaju na samu činjenicu da se Srbija fokusirala na to pitanje, navela je Bravova – saradnik uglednih časopisa “Forin polisi” i “Politiko”, moderirajući panelom kojim je otvorena osma Beogradska NATO nedelja, u organizaciji CEAS.

Bravova je to ocenila stavljajući akcenat na jednog od panelista, ministarku Gordanu Čomić, koja je, kako je navela, prvi ministar za koga je čula da je nadležan za socijalni dijalog zajedno sa pravima manjina i ljudskim pravima.

Elizabet Brav, Tanjug printscreen

Svi se, kako kaže, suočavamo sa društvenom fragmentacijom i mnogobrojni izbori širom sveta pokazali su da je došlo do slabljenja društvenog ugovora i njegovih institucija.

– Društvena fragmentacija nije neizbežna, ona može biti sprečena – rekla je Elizabet Brav, i dodala da društvene podele produžavaju vreme potrebno da se zemlja oporavi.

– U mnogim zapadnoevropskim zemljama dijalog se uzima zdravo za gotovo, kao i to da se u njega skoro pa ne treba ni uključivati, što kao rezultat stvara izuzetno neprijateljstvo među grupama – rekla je Bravova, inače gostujući saradnik na Američkom preduzetničkom institutu.

Pored ministarke Gordane Čomić, na panelu su učestvovali i savetnik Atlantskog saveta Damir Marušić, direktor Poljskog instituta za međunarodne poslove Slavomir Debski, penzionisani zvaničnik Stejt departmenta Bertram Braun, direktor Karnegi zadužbine za međunarodni mir Erik Bratberg i predstavnik Centra za analizu evropskih politika Rej Vojčik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike