Stevan Dukić se ni danas nije pojavio na sastanku u Vladi Srbije, Zorana Mihajlović poslala jasnu poruku

16.11.2020

09:19 >> 19:44

0

Nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor Transportgasa, kaže Mihajlovićeva

Stevan Dukić se ni danas nije pojavio na sastanku u Vladi Srbije, Zorana Mihajlović poslala jasnu poruku
Copyright Zorana Mihajlović ATAImages/Miloš Tešić

Direktor preduzeća “Transportgas” Stevan Dukić ni danas se nije pojavio na sastanku u Vladi Srbije, iako mu je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uputila javni poziv.

– Žao mi je što se direktor “Transportgasa” nije pojavio ni na jednom sastanku na koji je bio pozvan, jer je to bila prilika da se razjasne mnoge stvari u vezi s poslovanjem ovog preduzeća – navela je Mihajlovićeva u saopštenju, ocenjujući da postoji veliki trud pojedinaca da se od Ministarstva sakrije poslovanje tog preduzeća.

Između ostalog, dodala je, “Transportgas”, kao ćerka-firma “Srbijagasa”, nije uskladio svoje poslovanje sa Zakonom o javnim preduzećima, niti je izvršio izbor direktora u skladu sa tim zakonom.

– To znači i da direktor preduzeća Stevan Dukić potpisuje akte “Transportgasa” iako nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom, što samim tim postavlja pitanje validnosti svih akata koje je kao direktor potpisao – kaže Mihajlovićeva.

Dodaje da možda Dukić misli da nedolaskom na sastanak može još neko vreme da sačuva svoju poziciju i da izbegne odgovore na pitanja o poslovanju ove firme. Ministarka Mihajlović, inače, uputila je Dukiću javni poziv da dođe na sastanak u Vladu, budući da ne odgovara ni na jedan poziv, a nije se pojavio ni na prvom sastanku.

– Ali bez obzira na nepoštovanje Vlade i Ministarstva, koje je pokazao, nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor “Transportgasa” – kaže Mihajlovićeva.

Ona upozorava i da direktori državnih preduzeća za svoj rad odgovaraju isključivo Vladi Srbije, a ne onima kojima misle da duguju svoje imenovanje.

– Ovde je upravo to izgleda slučaj, da direktor “Transportgasa” ima zabranu od direktora “Srbijagasa” da se pojavi na sastancima u Vladi. Ali onda građani treba da znaju da postoji cena njegovog ćutanja i neodazivanja na pozive iz Vlade i resornog ministarstva. Pored plate koju prima kao direktor “Transportgasa”, firme koja je, podsećam, državna, a ne privatna, i koja je nekoliko puta veća od prosečne plate koju primaju stotine hiljada vrednih muškaraca i žena zaposlenih u Srbiji, on prima i još jednu platu veću od 5.000 evra u još jednoj ćerki-kompaniji “Srbijagasa” – navela je Mihajlovićeva.

Ističe da je reč o firmi “Gastrans”, koja je investitor za izgradnju deonice gasovoda “Turski tok” kroz Srbiju, a koju je osnovalo preduzeće “Saut strim Serbija”, osnovano u Švajcarskoj, u kojem je 51 odsto kapitala vlasništvo ruskog “Gasproma”, a 49 odsto “Srbijagasa”.

Napominje da je “Gastrans” osnovan kako bi se realizovao strateški važan projekat, zajednički projekat Srbije i Rusije, izgradnja deonice “Turskog toka” kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

– Na tom projektu, nažalost, određeni radovi kasne u odnosu na dinamiku, i to upravo na onim poslovima koji su obaveza “Srbijagasa” – dodaje Mihajlovićeva.

Ističe da Srbiji nisu potrebni direktori koji rade samo u sopstvenom interesu, jer obavljaju posao od državnog značaja, i za svoj rad treba da odgovaraju Vladi Srbije i građanima Srbije, a ne pojedincima koji ih kontrolišu.

– Pogubno je kad na čelu državnog preduzeća imate direktora koji je ucenjen ili kupljen direktorskim pozicijama i apanažama koje se mere hiljadama evra, kao što je slučaj sa direktorom “Transportgasa”, koji štiti privatne interese direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića, umesto da radi u interesu države i građana – kaže Mihajlovićeva.

Podsetimo, ministarka Mihajlović udaljila je direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića sa prvog sastanka jer na njega nije došao sa saradnicima, kako se očekivalo.

Posle incidenta u zgradi Vlade, kada je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović udaljila sa sastanka direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića, premijerka Ana Brnabić izjavila je da veruje da će Mihajlovićeva i Bajatović naći način da sarađuju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike