Sukob Istoka i Zapada: Zorana staje na put Bajatovićevom bogaćenju?

02.11.2020

19:15 >> 08:24

0

Ministarka energetike udaljila direktora Srbijagasa sa sastanka

Sukob Istoka i Zapada: Zorana staje na put Bajatovićevom bogaćenju?
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Ministarka energetike Zorana Mihajlović pokazala je već na prvom sastanku sa saradnicima da je odlučila da zavede red. Cenu toga da je, po svemu sudeći, nije baš ozbiljno shvatio, platio je niko drugi do – Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, koga je udaljila sa sastanka.

Javnost je ostala zatečena, ali i postavlja pitanje da li je ovo zapravo nastavak sukoba iz prethodnog mandata Zorane Mihajlović, kada je bila na čelu istog resora. Tada je još najavljivala promene u „Srbijagasu“, smatrajući da takvo preduzeće ne sme da bude gubitaš. Ipak, Bajatović je tada “preživeo”.

Spekuliše se i činjenicom da Zorana Mihajlović zastupa više interese Zapada, dok je Bajatović na čelu firme koja je direktno povezana sa Rusima, pa se njihov sukob vidi kao sudar interesa dveju suprotstavljenuh struja – Amerike i Rusije.

Kako u ekskluzivnoj izjavi za 24sedam napominje Zorana Mihajlović, njena je dužnost i patriotska obaveza, kao potpredsednice Vlade i ministarke energetike, da radi u interesu svoje države i njenih građana, te je, kako tvrdi, u tom smislu interesuju samo rad i rezultati.

– Da budem potpuno otvorena, puno je problema u „Srbijagasu“, posebno ako govorimo o ćerkama-firmama, počev od „Transportgasa“, „Gastransa“, „Sogasa“ i slično. Da ne bude dileme, ne zanima me ko je direktor javnog preduzeća, već da li se radi odgovorno i u interesu zemlje. A interes je samo jedan – energetska stabilnost Srbije. I to vazi za svako preduzeće – EPS, EMS, „Resavicu“ i ostale – ističe Zorana Mihajlović u izjavi za 24sedam.

Dodaje da energetika treba da nam donese dobitke i profit, a ne gubitke.

– Ovo je sektor sa puno potencijala, država treba da zarađuje na tome, a samim i tim i građani, a ne da pojedinci zarađuju i bogate se a energetika da siromaši, jer onda siromaše i država i građani. Znam da će biti raznih napada na mene i pokušaja medijskih manipulacija, na to sam navikla, jer dok se ja protiv toga borim, da li mislite da će taj neko to tek tako da pusti i da ćuti, a ugrožena mu je zarada? Važno je da građani veruju u Vladu Srbije i u mene, koja ću nastaviti da se borim za ovaj sektor i da ga učinim vodećim u Srbiji, jer je to u interesu naše zemlje i naših građana – poručuje ministarka.

Borba za kontrolu nad energetskim sektorom

Branko Radun, politički analitičar, ipak smatra da je najnoviji konflikt samo nastavak sukoba odranije i da je više na “ličnom” nivou nego na relaciji Zapad-Istok.

– To je nastavak konfrontacije od pre. Ona je sada ponovo na čelu resora, ali je ograničena kadrovima koji imaju važne pozicije, i to je borba za kontrolu nad energetskim sektorom, gde je „Srbijagas“ veoma važan. Ona se vratila i prilično je upućena u to kako stvari funkcionišu, pratila je ona i dok nije bila na tom mestu… – ocenjuje Radun za 24sedam.

Kako kaže, ima u tom sukobu i stranačke podele, kao i sukoba zapada i istoka.

– Ima i toga, ali mislim da je u korenu svega lični odnos i pokušaj ministarke da uspostavi kontrolu nad energetskim sektorom. Mislim da će i dalje tu biti varnica. Ne treba smetnuti sa uma da su oboje funkcioneri vladajuće koalicije, te da vode jednu politiku i svakako će oboje morati da poštuju politiku Vlade Srbije – zaključuje Radun.

Prvi čovek „Srbijagasa“ nije do objavljivanja ovog teksta odgovorio na naša pitanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike