Studenti Pravnog pokrenuli peticiju za smenu profesora Vuletića

10.03.2021

19:55 >> 20:28

0

Autor: 24sedam

Do objavljivanja teksta, peticiju je potpisalo nešto više od 500 ljudi

Studenti Pravnog pokrenuli peticiju za smenu profesora Vuletića
Copyright Ata images, Profimedia/ilustracija 24sedam

Vladimir Vuletić, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu našao se u centru skandala kada su u javnost dospeli snimci njegovih razgovora sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom.

Vuletić je, inače, saslušan danas u tužilaštvu i SBPOK-u, ali nije ispitan i na poligrafu zbog zdravstvenog stanja.

Na osnovu snimaka se može zaključiti da je Vuletić u bliskim odnosima sa Veljom Nevoljom, koji se sumnjiči za najteža krivična dela i organizovani kriminal. Snimci ukazuju da je po sredi blizak odnos, iako je Vuletić nedavno izjavio da se sa Belivukom čuo samo jednom u vezi sa detaljima oko Partizana, jer je, navodno, u opisu njegovog posla i komunikacija sa navijačima.

Budući da je Vuletić i vanredni profesor na Pravnom fakultetu, grupa studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu pokrenula je onlajn peticiju za njegovu smenu.

pročitajte još

Kako navode to čine da bi se pridružili legitimnoj borbi protiv nezakonitog postupanja vanrednog profesora Vuletića, prilažući dokaze koji ukazuju na krivična dela koja je počinio.

Tvrde da na Pravnom fakultetu gotovo ne postoji osoba koja ne poznaje nekoga ko je imao negativno iskustvo sa profesorom Vuletićem, da li putem društvenih mreža, da li zbog seksualnih konotacija u razgovoru… Dodaju da su neprijatnosti koje priređuje studentima godinama već “javna tajna” na Pravnom fakultetu.

Dodaju u obrazloženju da priloženi dokazi (prepiske) ukazuju na krivična dela: obljuba zloupotrebom službenog položaja, polno uznemiravanje, zloupotreba službenog položaja, neovlašćeno držanje opojnih droga. Traže od nadležnih hitnu proveru autentičnosti postojećih dokaza. Takođe, zahtevaju od Uprave Pravnog fakulteta da do razrešenja ove situacije prof. Vuletića suspenduje.

24sedam/Katarina Mihajlović

Do objavljivanja teksta, peticiju je potpisalo nešto više od 500 ljudi. Istovremeno, na naša pitanja u vezi sa peticijom, organizatori nisu odgovorili, a odgovore na pitanja nismo dobili ni sa Pravnog fakulteta.

Nedavno se Vuletić našao u centru skandala kada je funkcioner crno-belih na društvenim mrežama objavio montažu na kojoj je zloupotrebljen sin Milana Borjana, nakon čega je oštro reagovala porodica Borjan, ali i celokupna javnost. Univerzitet u Beogradu tada se ogradio i najoštrije osudio postupak profesora Vuletića. Rektorski kolegijum je izdao saopštenje da je prof. Vuletić ovim postupkom povredio interese i ugled Pravnog fakulteta i Univerziteta u Beogradu, te da očekuju njegovo odgovorno i savesno ponašanje.

pročitajte još

-Žalosno je što smo došli u situaciju da danas na Univerzitetu u Beogradu, čije temelje je postavio Dositej Obradović, predavanja drže profesori koji se bave zloupotrebama tuđih autorskih prava, profesori koji promovišu autošovinizam kao poželjan obrazac ponašanja, kao i profesori koji, po svemu sudeći, aktivno koriste psihoaktivne supstance i održavaju prijateljske odnose sa ljudima iz podzemlja. Još žalosnije je što takvi nemoralni ljudi, koji bi u svim iole normalnim društvima bili potpuno marginalizovani, u Srbiji imaju neskrivenu podršku i pomoć samoproglašenih slobodnih i nezavisnih medija u nastojanju da potpuno čiste procese predstave kao progon “univerzitetskih profesora od strane režima, poručuje u izjavi za 24sedam ekonomista Aleksandar Jakšić.

On napominje da bez obzira na to koliko su glasni i koliku podršku imaju, ti ljudi su oduvek bili i uvek će biti sramota za univerzitet.

-Mene je, kao i sve normalne ljude u Srbiji, sramota njihove sramote, jasno poručuje Aleksandar Jakšić, koji je ovdašnjoj javnosti postao poznat kada je podneo zahtev za utvrđivanje plagijata Danice Popović, tvrdeći da je ona plagirala pokojnog profesora Stojana Babića, tako što je njegovo autorsko delo, četiri meseca nakon smrti profesora, predstavila kao svoje autorskog delo.

Univerzitet u Beogradu potvrdio je da je profesorka Danica Popović plagirala prevod udžbenika “Međunarodna ekonomija” i tako oštetila porodicu pokojnog kolege Stojana Babića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike