Skandalozna izjava Đukanovićevog istoričara: SPC uzurpira crkve i manastire širom Crne Gore

01.09.2021

07:01 >> 08:31

0

Autor: 24sedam

Cetinjski manastir ne pripada SPC, ona njegov uzurpator, jer ona u odnosu na njega i njegovu imovinu nema pravno vlasništvo

Skandalozna izjava Đukanovićevog istoričara: SPC uzurpira crkve i manastire širom Crne Gore
Copyright Wikipedia

Crnogorski pravnik i istoričar Novak Adžić, izneo potpuno neutemeljeno tumačenje istorije, na šta mu Čedomir Antić odgovara da je SPC u Crnoj Gori starija od crnogorske države

Adžić, inače blizak DPS-u Mila Đukanovića, tvrdi da su sve crkve i manastiri u Crnoj Gori u vlasništvu te države, a ne SPC, koja ih je, kako kaže, uzurpirala. On tu tezu objašnjava citirajući brojne zakone još iz perioda 19. veka. No, srpski istoričari ga opovrgavaju činjenicom da je sama SPC u Crnoj Gori starija od crnogorske države.

PROČITAJTE JOŠ

U autorskom tekstu na crnogorskom portalu Aktuelno, Adžić navodi da je u “svojinsko-pravnom smislu jasno da je Knjaževina Crna Gora, odnosno njena suverena državna vlast, imala naredbodavnu snagu kojom je, svojoj potčinjenoj crkvenoj vlasti, zapovedila da manastirska imanja da pod zakup”.

– U građanskom pravu u zakup može dati stvar samo onaj ko je njen vlasnik, ko njome raspolaže, a u konkretnim slučajevima suštinski svojinski zakupodavac bila je država, a ne crkva (preko koje su se imanja davala u zakup). Utoliko pre, jer je država, tada, naredila, a crkva izvršila, i to da se prihodi dobijeni od davanja u zakup manastirskih poseda koriste, kako za izdržavanje klera, tako i za razvoj prosvete (škola) u Crnoj Gori, koje su bile pod vlašću i u službi države Crne Gore i njenih podanika – piše Adžić.

– On prošlosti diktira. Ova mu ne odgovara, a onda on, čitajući te diktate, saznaje o prošlosti. Crkva je, za razliku od Crne Gore, postojala kao pravno lice proteklih 101 godinu, tu činjenicu je država nekada osporavala, nekada je prihvatala i u poslednjih nekoliko decenija ona manje-više tu činjenicu, koja je starija i od SPC i Crne Gore i koja seže duboko u srednji vek, faktički prihvata. Da je ne prihvata, ne bi Milo Đukanović na ovaj način pokušao da otme svetinje od SPC i verujućeg naroda u Crnoj Gori – kaže Antić.

Napominje da je misao Novaka Adžića duboko oslonjena i na jedno potpuno detinjasto, sebično uverenje da su načela ljudskih prava isto što i njegov lični egoizam i nacionalna fantazmagorija, prenosi Kurir.

PROČITAJTE JOŠ

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike