Rešavanje pitanja nestalih na Kosovu uzburkalo duhove i dovelo do fizičkog obračuna u Skupštini

21.11.2020

19:15 >> 10:10

0

Pitanje nestalih godinama predstavlja kamen spoticanja u odnosima Beograda i Prištine

Rešavanje pitanja nestalih na Kosovu uzburkalo duhove i dovelo do fizičkog obračuna u Skupštini
Copyright Youtube printscreen/Assembly of Kosovo

Skupština Kosova zbog nedostatka kvoruma nije glasala za rezoluciju o pitanju nestalih osoba. Očigledno ovo pitanje, na koje su se i Priština i Beograd obavezali Vašingtonskim sporazumom, ne odgovara svima na KiM.

Štaviše, situacija je postala napeta neposredno pred kraj sednice dok se poslanica Samoopredeljenja Sarada Bogujevci, obraćala za govornicom.

Sednica, koja je počela u 10 časova, obilovala je verbalnim okršajima poslanika Samoopredeljenja i DSK, da bi eskalirao te je došlo do fizičkog kontakta između poslanika dve parlamentarne grupe.

Dijalog Beograda i Prištine: Da li se smo se vratili na početak ili se nazire nastavak?

Zamenica predsednika Skupštine Kosova Arberie Nagavci nekoliko puta je upozorila poslanike da sednu kako bi se sednica nastavila, međutim, verbalni sukob je nastavljen dok nije prerastao u fizički.

Poslanica Saranda Bogujevci, koja je pokrenula inicijativu, kazala je da do sada nisu dobili jasne podatke o tome kako se pitanje nestalih rešava u dijalogu Beograda i Prištine, te je kritikovala Vladu zbog postupanja o pitanju nestalih u Vašingtonu.

-U istom pasusu sa temom o nestalim osobama postavlje se pitanje raseljenih i izbeglica, pa se čak smatraju i interno raseljenim, izjednačavajući ove dve kategorije koje se ne mogu izjednačiti. Trenutni način bavljenja pitanja nestalih šteti procesu i tako ne treba voditi dijalog, rekla je Bogujevci dodajući da Vlada Kosova mora da insistira na rešavanju pitanja nestalih osoba u skladu sa međunarodnim standardima i mehanizmima.

Istovremeno, poziva Vladu da se ne razgovara sa bilo kojim zvaničnikom iz Srbije pre dobijanja trenutnih informacija o prebivalištu svih osoba koje nisu pronađene tokom poslednjeg rata.

Youtube printscreen/Assembly of Kosovo

Ona je zaključila da je vlada Avdulaha Hotija oštetila proces dijaloga Beograda i Prištine, napominjući da, ukoliko se ne razjasni odgovornost Srbije po pitanju nestalih, dijalog u tom slučaju treba prekinuti, prenosi Reporteri.

Premijer Kosova Avdulah Hoti, rekao je da se pitanjem nestalih osoba bave istitucije u saradnji sa članovima porodica i međunarodnim partnerima, te da će postupak njihovog pronalaska biti završen.

Hoti: Pitanje nestalih ne treba politizovati

Hoti je pronalazak posmrtnih ostataka u Kiževiku povezao sa Vašingtonskim sporazumom, rekavši da se njime ubrzava rešavanje pitanja nestalih.

“Vučić ukazao šta može da se desi na Balkanu, a Priština izvlači šta joj odgovara”

-Sporazum u celini ima međunarodne garancije za rešavanje pitanja nestalih i raseljenih osoba. Verujem da pitanje nestalih ne treba politizovati. Nakon sporazuma u Vašingtonu, očekujemo da se ubrza rešavanja pitanja nestalih. Proces pronalaska posmrtnih ostataka dobio je veću dinamiku. Trenutno su u toku iskopavanja na Kosovu i u Srbiji kako bi se pronašli posmrtni ostaci. Iskopavanja se vrše u Mitrovici, Suvom Grlu, nastavak iskopavanja u Kiževaku u Raški, u Štavalju i na drugim lokacijama u Srbiji. Na Kosovu je do kraja ove godine, dok god vreme dozvoljava, planirano iskopavanje na 5 lokacija kako bi se pronašla tela, rekao je Hoti.

Šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja Arben Gaši optužio je ovaj pokret da politizuje pitanje nestalih osoba i koristi ga za političke interese.

-Ovo je izuzetno osetljiva tema i njena politizacija je samo još jedan korak ka zajedničkoj sramoti što tako bolno nacionalno pitanje koristimo za dnevnopolitičke interese. Koristiti nestale osobe i njihovu sudbinu, bol porodica i kosovskog društva za političke interese, pritom koristeći argumente koji ne postoje je velika je sramota. Nestale osobe se ovde tretiraju sa pogrešne tačke gledišta. Za nestale osobe postoji samo jedan krivac, to je država Srbija, rekao je Gaši, prenosi Koha.

Zamenica predsednice Skupštine Arberie Nagavci, kazala je da će predlog rezolucije biti stavljen na glasanje čim se obezbedi kvorum.

Dačić: Srbija sarađuje u otkrivanju nestalih sa KiM, Priština ne

Srbija aktivno sarađuje na istragama u otkrivanju nestalih osoba i potencijalnih grobnica na predlog Prištine, dok druga strana ne postupa tako, kaže predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Skandalozne odluke: Gent Cakaj predložen za počasnog građanina Bujanovca, smenjeni direktori Srbi

On je rekao da je Srbija tražila proveru pet lokacija, a da vlasti u Prištini “ne žele nijednu da provere”.

Dačić je za radio Sputnjik istakao kako je došlo vreme za pravdu za srpske žrtve i da je dokaz za to formiranje novog suda u Hagu, pod pritiskom međunarodne zajednice, koji će suditi za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) prema Srbima.

Ove poruke u kosovskoj skupštini dolaze dva dana nakon što je na lokaciji Kiževik u Raškoj otkrivena masovna grobnica u kojoj su, kako se veruje, osobe sa Kosova.

Odalović: Na lokaciji Kiževak pronađeni posmrtni ostaci

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović potvrdio je da su kod Raške, u mestu Kiževak, pronađeni posmrtni ostaci nepoznatih osoba za koje se pretpostavlja da su tela kosovskih Albanaca.

Tužilaštvo: Uskoro suđenje Hašimu Tačiju! Odbrana traži još 18 meseci

Odalović je kazao da bi prema trenutnim saznanjima trebalo da na toj lokaciji bude 15 do 17 posmrtnih ostataka, ali i da dok se ne dobije potvrda identiteta ne može se sa sigurnošću reći da je reč o kosovskim Albancima.

On je ranije rekao da je to jedna od tri lokacije – pored Kozareva, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara i u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj, o kojoj su dobijene informacije od Prištine i prihvaćeno je da se provere.

Prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

Na Kosovu se traga za još oko 1.600 nestalih lica, većinom albanske nacionalnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike