"Vučić ukazao šta može da se desi na Balkanu, a Priština izvlači šta joj odgovara"

14.11.2020

14:50 >> 15:40

0

Sukob u Nagorno Karabahu pokazao kako jedan zamrznuti konflikt, kada ga neko odmrzne, može da eskalira u pravu katastrofu

"Vučić ukazao šta može da se desi na Balkanu, a Priština izvlači šta joj odgovara"
Copyright Tanjug/Rade Prelić/AP Photo/Dmitri Lovetsky/

Iz sukoba u Nagorno-Karabahu treba izvući lekcije rekao je Slobodan Zečević iz Insituta za evropske studije i ocenio da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u tom smislu govorio da zamrznuti konflikt nije rešenje i da predstavlja opasnost za mir, a ne, kako Priština tvrdi, da Srbija hoće da izazove rat.

-On je samo ukazao na mogućnost da se tako nešto potencijalno dogodi i na Balkanu, naglasio je Zečević za tv Prva povodom niza opštubi koje su usledile iz Prištine da Srbija planira da izazove rat, posle Vučićeve izjave da je sukob u Nagorno Karabahu pokazao kako jedan zamrznuti konflikt, kada ga neko odmrzne, može da eskalira u pravu katastrofu.

-To da Srbija planira da izazove rat ne proizlazi iz Vučićevih reči, oni izvlače ono što im odgovara. Nije bitno da li vi ukazujete na realnost, već ko je rekao, a bitan je i trenutak. Mnogi u regionu su opsednuti Srbijom, ona ima najdužu državnu tradiciju na Balkanu, dok su neke od zemalja stvorene iz geostrateških interesa… Nestankom Jugoslavije izazvana je opšta nestabilnost na Balkanu, ocenio je Zečević na TV Prva i dodao da treba ponoviti da je svaki konflikt koji tinja opasnost za bezbednost svih.

On je rekao da pozicija našeg naroda nije laka na Kosovu, da niko ne može da isključi vojnu akciju Albanaca protiv njih i da je u tom smislu Vučić govorio da treba pronaći rešenje i da treba izbeći situacije koje bi narod dovele u opasnost.

Iz svega ovog što se događa u Nagorno Karabahu možemo da izvučemo nekoliko lekcija, a najvažnija je da svako vodi računa samo o sebi i svojim geostrateškim interesima, a nije zanemarljivo ni to što Turska pokušava da proširi uticaje na sve teritorije na kojima je nekad bilo Osmansko carstvo, što ne isključuje da neće to pokušati i na našim prostorima, rekao je Zečević.

On je analizirao situaciju u Nagorno Karabahu rekavši da je to specifičan i manje komplikovan slučaj nego što je to, na primer, naš, ali je ipak došlo do konflikta.

-Reč je o bivšim sovjetskim republikama na Kavkazu, Jermeniji i Azerbejdžanu, u kojima je Rusija oduvek imala presudan uticaj, rekao je Zečević i dodao da je Azerbejdžan, zemlja bogata naftom i gasom, u kojoj Rusija ima mnogo uticaja, a Jermenija hrišćanska zemlja sa kojom Rusija tradicionalno ima dobre odnose i čiji je zaštitnik.

Tanjug/Rade Prelić

Međutim, do promene u odnosima došlo je nakon što se umešala Turska.

Zečević je ukazao na to da su sve jasnije „neoosmanističke namere turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji zeli da ostvari uticaj u regionu na svim teritorijama na kojima je Turska imala nekada uticaja – u Siriji, Libiji, Azerbejdžanu…“.

Rusija se našla u situaciji da mora da pomiri mnogo interesa, što može za nas da bude zanimljivo, istakao je Zečević.

-Rusija ima opsesivnu nameru u spoljnoj politici da Erdogana izvuče i prevede iz zapadnog saveza na svoju stranu, ocenio je Zečević, dodajući da je s druge strane konfliktJermenije i Azerbejdžana.

Prema njegovim rečima, Rusija je uspela da Tursku izbaci iz tog konflikta u diplomatskom smislu, jer je posredovala u mirovnim pregovorima, poslala 2.000 svojih vojnika na liniju razdvajanja, a kako dodaje, u tom procesu svi su nešto „dobili“.

-Azerbejdžan je dobio određene okruge, koji su pripadali Jermeniji, iz tih okruga se Jermeni iseljavaj, a Jermenija je, s druge strane na dobitku, jer je Putin objasnio jermenskom premijeru da bez njega ne bi mogli da se zaštite i da bi izgubili celu teritoriju, a ne samo neke delove, objasnio je Zečević.

On je ukazao da iz svega ovoga mi možemo da izvučemo nekoliko lekcija, a pre svega onu da svako vodi računa samo o sebi i svojim geostrateškim interesima.

-Druga stvar na koju treba da obratimo pažnju je uloga Turske, koja pokušava da obnovi svoje uticaje u delovima Evrope i Afrike na kojima je bila pristuna, pa nije nemoguće da pokuša i kod nas, ukazuje Zečević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike