Princ Filip Karađorđević: Obnova Bogorodice Ljeviške u Prizrenu da bude kapitalni projekat oko koga ćemo se kao narod sabrati

25.07.2021

14:46

0

Princ Filip ističe da vrlo pomno prati društveno-politička dešavanja, sa posebnim osvrtom na Kosovo i Metohiju

Princ Filip Karađorđević: Obnova Bogorodice Ljeviške u Prizrenu da bude kapitalni projekat oko koga ćemo se kao narod sabrati
Copyright Princ Filip Karađorđević i i princeza Danica, Youtube printscreen

Princ Filip Karađorđević (39), drugi sin prestolonaslednika Aleksandra, govorio je o položaju srpskog naroda na Kosovu, Srspskoj pravoslavnoj crkvi, slučaju Dragice Gašić, dijalogu Beograda i Prištine, ali i tome da bi “srpski narod trebalo da se ujedini oko obnove Bogorodice Ljeviške u Prizrenu“.

Kada je u pitanju Dragica Gašić, princ Filip ističe da “vrlo pomno prati društveno-politička dešavanja, sa posebnim osvrtom na Kosovo i Metohiju”.

pročitajte još

-Mislim da svaki građanin Srbije treba dobro da promisli o svemu što se događa gospođi Dragici i da se svi zajedno zapitamo da li smo tokom svih ovih godina mogli da učinimo nešto više od onoga što smo učinili, ili nismo učinili, da se našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji ne dešavaju ovakve stvari koje su po svim civilizacijskim vrednosnim sistemima apsolutno neprihvatljive. Nije Dragicin greh to što je proterana sa svog ognjišta, a još manje to što je nakon toliko godina odlučila da se vrati u svoj rodni grad, u svoj dom. Dragica je hrabra i prkosna žena. Baš onakva kakvi su svi Srbi koji ostaju i opstaju na Kosovu i Metohiji svih ovih teških godina. Uprkos neizvesnosti, nemaštini, pritiscima i zastrašivanjima. Oni su čuvari temelja našeg identiteta i svega onoga što mi Srbi suštinski jesmo. Iz tog ali i iz još mnogo razloga, moramo svi, kao narod, mnogo više vremena i pažnje posvetiti našim sunarodnicima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji, da učinimo sve što je u našoj moći, da svi oni koji su proterani sa svojih ognjišta, mogu bezbedno i sigurno da se vrate, govori za Kosovo onlajn princ Filip Karađorđević.

Dodaje da jenom slučaju doprinosi tako što govori o sudbini i položaju Srba na Kosovu i Metohiji gde god može i kad god može.

-Mislim da je od suštinske važnosti da se taj glas prenosi, ne samo u Međunarodnoj zajednici, već je važno da i mi sami u našoj zemlji o tome pričamo. Na žalost, dosta puta sam, obilazeći Srbiju, uvideo da ljudi i ne znaju puno stvari o Kosovu i Metohiji i životu naših sunarodnika, iako žive na svega 100 ili 200 kilometara od Kosova i Metohije. To je veliki problem i moramo se svi zapitati kako je to moguće, kako smo došli do toga, gde smo pogrešili i da to ispravimo. Mislim da SPC ima najznačajniju ulogu u očuvanju svega onoga što imamo na Kosovu i Metohiji, i da je u tom smislu neophodno pružiti mnogo veću pomoć i podršku Eparhiji raško-prizrenskoj i Episkopu Teodosiju. Ne mogu a da ne istaknem da su Vladika Teodosije, dečanski iguman Sava, iguman manastira Svetih Arhangela Mihajlo, otac Isidor sa svom svojom sabraćom, kolegama i đacima u Prizrenskoj Bogosloviji – čuvari opstanka i očuvanja i našeg naroda i kulturno-istorijske i duhovne baštine koja je temelj identiteta našeg naroda, dodaje princ Filip.

Dodaje da nakon poslednje posete Kosovu i Metohiji ima želju da se što pre vrati.

-Položaj Srba na KiM je nedopustivo loš. Pre svega u pogledu bezbednosti, a potom i u svakom drugom egzistencijalnom smislu. Smatram da je prisustvo međunarodnih bezbednosnih snaga i dalje neophodno, ali je isto tako neophodno omogućiti našim sunarodnicima mogućnost da se zapošljavaju, da rade i žive od svog rada… obezbediti im normalnu infrastrukturu u selima i gradovima u kojima žive, da to budu uslovi dostojni čoveka u 21. veku. Mnogo toga je neophodno uraditi i mislim da je sve to i te kako izvodljivo, ali moramo da razgovaramo, moramo da sarađujemo, trenutno stanje i trenutni sistem nije održiv, i nije dobar ni za koga. Ne mislim ni da Albanci žive u mnogo boljim uslovima od Srba. To je sve jedan začarani krug. Mislim da za početak moramo zaustaviti mržnju i tenzije nepromišljenim izjavama i postupcima. Trenutna situacija nije održiva i brinu me sve češći napadi i na srpsku zajednicu, dodaje princ Filip.

pročitajte još

Poručuje da se ne sme gubiti nada da Priština i Beograd jednog dana mogu doći do kompromisa koji bi svima omogućio da žive u miru.

-Ne smemo gubiti nadu, jer na to nemamo pravo. Beograd i Priština moraju da razgovaraju. Koliko god da je teško i neprijatno našim pregovaračima, neophodno je uvek iznova i iznova voditi dijalog i pregovore. Ako dogovora nema na vidiku, nastavljamo dok ne dođemo do nekog kompromisnog rešenja. Drugog puta nema. Mislim da je od suštinskog značaja da se tokom pregovora, koliko god oni trajali, dve strane moraju obavezati da ne daju zapaljive izjave, koje i na jednoj i na drugoj strani podgrevaju tenzije i komplikuju život našim građanima na Kosovu i Metohiji, poručuje princ Filip karađorđević.

Na kraju dodaje da SPC i Vladika Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom ulažu neverovatne napore kako bi obnovili šta se mora obnoviti i sačuvali sve ono što mi kao narod moramo sačuvati za naša buduća pokoljenja.

Crkva Bogorodica Ljeviška/Profimedia

-Moramo se svi zajedno truditi da im više budemo od pomoći i od koristi. Voleo bih kada bi se kao narod ujedinili oko projekta obnove Crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Sada kada je spomen-hram Svetog Save na Vračaru završen, mislim da bi obnova Bogorodice Ljeviške morala da bude sledeći kapitalni projekat oko koga ćemo se kao narod sabrati. I Bogorodica Ljeviška i Prizren to zaslužuju, poručuje na kraju princ Filip Karađorđević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike