Pred poslanicima Predlog zakona o zaštiti ćirilice: Pored obavezujućih predviđene i stimulativne mere

13.09.2021

07:02 >> 07:10

0

Autor: I.Pavlović

Tekst zakona sadrži i odredbu prema kojoj je predviđeno osnivanje posebnog saveta vlade za srpski jezik

Pred poslanicima Predlog zakona o zaštiti ćirilice: Pored obavezujućih predviđene i stimulativne mere
Copyright Printscreen/YouTube/School Class

Pred poslanicima Skupštine Srbije danas će se naći Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i očuvanju ćiriličnog pisma.

Ako na Dan srpskog jedinstva, 15. septembra, naš parlament (isti zadatak naći će se i pred skupštinom Republike Srpske) bude usvojio ovaj dugo čekani predlog, ubuduće će svi državni i lokalni organi, javna preduzeća, škole i fakulteti i druge javne institucije, biti u obavezi da upotrebljavaju srpski jezik i pismo.

Pročitajte još:

Na ćirilici će morati da budu ispisani i nazivi sedišta, delatnosti, računi, fakture, potvrde… a za nepoštovanje zakona predviđene su i kazne do pola miliona dinara, prenose Novosti.

Na predlog Ministarstva kulture i informisanja, Vlada Srbije je usvojila ove odredbe budućeg zakona, početkom septembra i poslala ih u dalju proceduru.

Cilj donošenja ovakvog pravnog akta je negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti i šira upotreba ćirilice u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj tog pisma.

Predviđeno je i da kulturne i druge manifestacije, koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćiriličkom pismu, u skladu sa propisima prema kojima se organizuju.

Pored obavezujućih mera, koje će se odnositi na širi krug onih koji će morati da koriste ćirilicu (poput, recimo, preduzeća sa većinskim učešćem javnog kapitala), Predlog zakona predviđa i stimulativne mere. U praksi, privatna pravna lica i preduzetnici koji se opredele da koriste ćirilicu u poslovanju od države će dobiti određene olakšice. Ta praksa već postoji u Beogradu, gde su gradske vlasti pre tri godine usvojile odluku da svi zakupci koji koriste gradski poslovni prostor imaju popust ako u natpisima koriste ćirilicu.

Tekst zakona sadrži i odredbu prema kojoj je predviđeno osnivanje posebnog saveta vlade za srpski jezik, koji će sa stručnog stanovišta pratiti i analizirati stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma i predlagati preporuke, predloge i mere za unapređenje stanja.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike