Vučić o izjavama Mila Đukanovića: To je ono što on želi oduvek - Crna Gora bez Srba!

12.09.2021

11:20 >> 11:55

0

Evo sad da kažem, ja želim Crnu Goru u kojoj će živeti i Srbi i Crnogorci i Bošnjaci i Albanci, kazao je predsednik

Vučić o izjavama Mila Đukanovića: To je ono što on želi oduvek - Crna Gora bez Srba!
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se tokom današnje posete Kraljevu i na skandalozne izjave crnogorskog predsednika Mila Đukanovića koje su sinoć odjeknule regionom.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je sledeće:

– Što se tiče Podgorice i izjava gospodina Đukanovića… To je podsvest, to progovara iz njega ono što on želi oduvek a želeo je Crnu Goru bez Srba, a to je suština – rekao je predsednik i dodao:

– Ja niti želim niti je moguće zamisliti Kosovo bez Albanaca niti Crnu Goru bez onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci… Evo sad da kažem, ja želim Crnu Goru u kojoj će živeti i Srbi i Crnogorci i Bošnjaci i Albanci… – kazao je predsednik i dodao da su upravo autoprojekcijom pokazali šta žele.

– Samo nemojte da se služite trikovima i izmišljate pravoslavnu crkvu… – zaključio je predsednik.

Predsednik Milo Ðukanović, koji je označen kao organizator demonstracija na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, tvrdi da su u Crnoj Gori timčinom “ozbiljno” napadnuti, kako kaže, građanski i sekularni karakter ove države i njena evropska perspektiva i za to ponovo optužuje Srbiju i Aleksndra Vučića, Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusiju, a razlog je po njemu jednostavan – bez Crne Gore u “srpskom svetu” projekt “velike Srbije” zauvek je mrtav.

 

Sa Dodikom redovan sastanak

Vučić rekao je da će danas sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom imati redovan sastanak.

Vučić je, na pitanje o čemu će razgovarati sa Dodikom, kazao da ima mnogo tema i da se radi o redovnim konsultacijama.

Na tom sastanku će se naći teme Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, pa do mnogih drugih tema.

-Obavestiću ga o mom razgovoru sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom. Želim od njega da čujem informaciju da su poslali sudiju Albanca, o čemu do sada nismo čuli. Ovi sastanci su uobičajena praksa jer Srbija i RS imaju najbolje odnose“, zaključio je on.

Mediji u Hrvatskoj krenuli u dogovorenu kampanju

Predsednik Aleksandar Vučić primetio je da su svi mediji u Hrvatskoj krenuli u dogovorenu kampanju, koja je formalno “naslovljena” na njega, ali je suštinski protiv Srbije, srpskih interesa i bilo čega u Srbiji.

On je naveo da razlog za to leži u napretku Srbije, te poručio da ne želi, i ne bi trebalo da odgovaramo na isti način, već da nastavimo sa svojim poslom, a to je jačanje i razvoj naše zemlje.

-Ako pogledate, poslušate ili pročitate šta govore, tu ne postoji povod za bilo šta.

Stigao je nalog, a kada dobijete politički nalog, onda to morate da radite. Oni su (mediji u Hrvatskoj) apsolutno unisoni.. Mislio sam da je to zemlja u EU, da ima drugačijih stavova, ali su u odnosu prema Srbiji uvek jedinstveni i uvek 100-procentno protiv”, rekao je Vučić novinarima u Kraljevu.

Dodaje da će oni uvek reći da to nije upereno protiv Srbije, već protiv njega, ali da se uvidom u sadržaj svih naslova, jasno vidi da to jesu napadi na Srbiju.

Vučić je poručio da mi moramo drugačije da se ponašamo.

-Koliko god oni govorili o našoj agresiji, agresivnosti, koje nigde nema. Ne mogu da je vide. Nisu ni u Crnoj Gori, pa su izmišljali. Nisam otišao u Crnu Goru. Nismo se mešali. Ali, dežurni krivac mora da bude Srbija, a ja sam samo predstavnik- rekao je Vučić.

Na komentare da Srbija želi da izbriše 10.april, dan stvaranja NDH iz kalendara, Vučić je rekao da nema ni govora o tome, već da je to izvučeno iz njegove izjave, u kojoj je pojasnio da je potencijalni datum izbora naredne godine između 3. i 17. aprila, ali da ne bi bilo logično da bude 10.aprila, jer je to dan stvaranja ustaške države pod čijom je zastavom stradalo najviše Srba.

-Ne odgovaram im kao predsednik Srbije koji može dobro da priča o onome što se zbivalo u Drugom svetskom ratu, kao i 90-ih godina… Oni govore o mojim rečima, a ja o njihovim delima. Spalili su sve kuće Vučića u Čipuljiću 1992. godine -rekao je Vučić.

Kako je dodao, sve što pišu i pričaju nema veze sa istinom, osim što im smeta snažna Srbija.

To rade jer će ih Srbija prvi put dostići po rastu BDP-a, Hrvatsku koja ima onoliku obalu i prihod od turizma, ukazao je predsednik Srbije.

On je poručio da odgovor na takve napade ne sme da bude histeričan, niti u istom tonu.

-Nemojte da ih vređamo i ja neću da uvredim nikog. Mi treba da radimo svoje, da guramo Srbiju napred, otvaramo fabrike, gradimo puteve -rekao je Vučić.

-Interesantno mi je da se oni ne stide 10 aprila, već se ponose. Dok sam predsednik ništa važno se neće dešavati 10. aprila u Srbiji. Ne možemo da ga izbrišemo iz kalendara, ni iz sećanja, jer je u NDH najveći broj Srba stradao- rekao je Vučić.

Dodao je da je ponosan što će Srbija da gradi Memorijalni centar u Donjoj gradini, što se snimaju filmovi o Jasenovcu, da nam deca ne zaborave istinu.

-Čime smo uvredili Hrvate? Šta sam rekao za njih, šta smo uradili? Je l” vas vređaju činjenice o Jasenovcu, ili što Srbija raste brže od ostalih- upitao je Vučić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike