"Niko ne sme da vas bije": Slobodan Milošević je na današnji dan pre 34 godine izgovorio rečenicu koja je ušla u istoriju

25.04.2021

06:16 >> 07:07

0

Ova rečenica, izgovorena spontano, svedoci kažu i u strahu zapravo, postala je antologijska

"Niko ne sme da vas bije": Slobodan Milošević je na današnji dan pre 34 godine izgovorio rečenicu koja je ušla u istoriju
Copyright Profimedia

Taj 24. april 1987. godine ostao je upisan u istoriji po rečenici koju je Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Predsedništva Saveza komunista Srbije, rekao tokom posete Kosovu Polju. Ovaj događaj bio je prekretnica u njegovoj političkoj karijeri.

Srbi na Kosovu su tada već bili izloženi ekstremističkim pretnjama i napadima, a pokrajinska policija koju su uglavnom sačinjavali Albanci, nije reagovala.

Miloševića je na Kosovo poslao upravo njegov politički mentor, tadašnji predsednik SR Srbije Ivan Stambolić, sa namerom da posreduje u sukobu, ali ispostaviće se to je bio početak kraja njihovog savezništva.

Tokom sastanka predstavnika kosovskih Srba sa delegacijom Saveza komunista Srbije, koju je predvodio Milošević, ispred zgrade Doma omladine okupio se veliki broj zabrinutih i nezadovoljnih ljudi. Milošević je sa balkona poručio Srbima da treba da ostanu tu zbog predaka i potomaka.

– Pretke biste obrukali, a potomke razočarali…”, pokušao je da ih umiri, ali u tome nije uspeo.

Odlučio je da uđe u masu. Svuda uokolo odvijali su se sukobi sa milicijom.

Dok je Milošević pokušavao da umiri okupljene, neko je viknuo: “Ali biju nas!”

Na to je Milošević je rekao: “Niko ne sme da vas bije”, nakon čega je dobio aplauz.

Shvativši da je dobio podršku, ponovio je poruku, a neredi su ubrzo utihnuli i policija se povukla.

Ova rečenica, izgovorena spontano, svedoci kažu i u strahu zapravo, postala je antologijska.

Miloševićev odlazak na Kosovo označio je i početak sukoba sa Stambolićem, koji je samo nekoliko meseci kasnije, zbog narastajućeg nacionalizma, podneo ostavku i povukao se iz politike. Otet je i ubijen avgusta 2000. godine na Fruškoj gori, po nalogu Miloševića, a zločin su počinili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije. Pravosnažna presuda doneta je 2007. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike