Pogodili voz pun civila, pa se hvalili kako je njihovo oružje efikasno: Godišnjica NATO zločina u Grdeličkoj klisuri (VIDEO)

12.04.2021

14:53 >> 14:57

0

Autor: M. I.

Avioni NATO su u 11 i 40 sati ispalili nekoliko raketa koje su pogodile međunarodni voz Beograd-Solun

Pogodili voz pun civila, pa se hvalili kako je njihovo oružje efikasno: Godišnjica NATO zločina u Grdeličkoj klisuri (VIDEO)
nato bombardovanje grdelica voz most - Copyright Profimedia

Na današnji dan, pre 22 godine, avion NATO pakta gađao je putnički voz u Grdeličkoj klisuri. U napadu je poginulo najmanje 15, a više od 50 putnika je povređeno. Prema nekim izvorima, žrtava je bilo više, a Južna Morava je odnela nekoliko leševa.

Avioni NATO-a su u 11.40 časova ispalili nekoliko raketa koje su pogodile međunarodni voz Beograd-Solun, dok se kretao iz pravca Niša ka Vranju i prelazio most na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri, 18 kilometara južno od Leskovca.

pročitajte još:

Meštani ovog kraja rekli su da su avioni NATO pakta danima nadletali Grdeličku klisuru i da su kobnog dana ispalili četiri projektila. O silini napada svedoči to što su sve kuće u krugu od 150 metara od pogođenog mosta bile oštećene, sa polupanim prozorima i oštećenim krovovima.

Tačan broj poginulih nepoznat

Posle napada pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela. Mnogi putnici se vode kao nestali. Prema izjavi konduktera posle nesreće, u vozu je broj putnika bio veći od 50, a među identifikovanim poginulima je bilo i dece i trudnica.

Na dan bombardovanja, kasno posle podne, iz leskovačke bolnice je javljeno da je primljeno 16 teže i lakše ranjenih putnika. Međutim, nije svim povređenim osobama pomoć ukazana u Leskovcu. Tačan broj nastradalih putnika nikada nije utvrđen.

21 godina od svirepog ubistva u Grdelici.Pamti,ne zaboravi,nikad ne oprosti!!!

Posted by Milanče Markovic on Недеља, 12. април 2020.

Među poginulima su bili tek venčani Ana Bjeletić i Ivan Marković, istraživači u oblasti hemije. Oštećeni most je popravljen i ponovo otvoren u septembru 1999. godine.

Pobijeni civili za agresora bili “kolateralna šteta”

Zvaničnici NATO pakta su u početku negirali napad na voz kao “srpsku propagandu”, ali su kasnije priznali da se zločin dogodio nazvajući ga „kolateralnom štetom“.

Džejmi Ši, tadašnji portparol NATO-a,  priznao je da je u napadu na most u Grdeličkoj klisuri pogođen putnički voz, ali je tvrdio da „nije postojala namera da se on pogodi“.

Još ciničnija je bila izjava vrhovnog komandanta NATO pakta, generala Veslija Klarka. On je rekao da je pilot gađao most u dva navrata i da je njegov „zadatak bio je da sruši most“, međutim kad je „u poslednjem delu sekunde shvatio da na most ulazi voz“, više „nije mogao da zaustavi raketu“.

Snimci iz agresorskog aviona, međutim, jasno pokazuju da je voz gađan s namerom.

Ubistvo kao reklama za oružje

Predsednik Vlade SR Jugoslavije za vreme NATO agresije, Momir Bulatović, jednom prilikom je ispričao da mu je jedan zapadni diplomata rekao da su ministrima u njegovoj vladi predstavnici američke vojne industrije prikazivali snimak gađanja voza u Grdeličkoj klisuri kao primer efikasnosti njihovog oružja.

Bulatović je takođe izjavio da mu je američki general Vesli Klark sa osmehom na licu rekao da bombardovanje “Srbi ne treba da shvate lično”, jer je to “samo posao”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike