Nisam optimista da će se sud pravedno odnositi prema srpskim žrtvama: Petronijević povodom optužnice protiv Tačija

05.11.2020

14:50

0

Optužnice potvrđene protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija

Nisam optimista da će se sud pravedno odnositi prema srpskim žrtvama: Petronijević povodom optužnice protiv Tačija
Copyright Profimedia

Hašim Tači podneo je ostavku i ide u Hag jer je protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

U Hag će otputovati i Kadri Veselji protiv koga je takođe potvrđena optužnica Specijalnog suda.

Specijalni sud potvrdio je optužnicu i protiv Redžepa Seljimija, dok je u Hag juče otputovao Jakup Krasnići.

Kako za 24sedam kaže advokat Goran Petronijević, sada se može očekivati da postupak počne.

-Treba, međutim, da vidimo na šta se optužnice odnose, da li su njima obuhvaćeni i zločini nad Srbima. I dalje nemam optimizam da će se sud pravedno odnositi prema srpskim žrtvama, jer su do sada te optužbe bile za zločine nad Albancima i nealbancima. Koncept žrtve njihove “pravedne borbe” za OVK predstavlja svetinju. Optužnice za sločine nad Srbima biće prvi predznak da možda nešto i urade, kaže za 24sedam Petronijević.

Toma Fila: Veselji i Tači se doborovoljno predali da bi izbegli hapšenje

Ističe da ne veruje da će se desiti nešto konkretno, te da će promeniti mišljenje tek kad vidi presudu.

-Međunarodni sudovi su jako ažurni kada se sudi za ubistva nad Albanacima, za šta ne postoje dokazi, za razliku od ubistva nad Srbima. Tači je sigurno pravovremeno upozorio sponzore u Americi da ukoliko protiv njega bude potvrđena optužnica, da će to izazvati nestabilnost i probleme na KiM. Sa druge strane oni koji su ga podržavali u zločinima morali bi isto da snose posledice, što ne odgovara Americi i NATO, smatra Petronijević.

Dodaje da je za sada podignuto nekoliko optužnica, ali da će tek početak postupka značiti ozbiljniju fazu u tome, jer to znači da je sud procenio da dokazi imaju težinu da se vodi postupak.

Goran Petronijević, Youtube printscreen

-I to i dalje ne znači da će biti donete i presude, naglašava Petronijević za 24sedam.

Kada je reč o provokaciji ministra spoljnih poslova Albanije da je Tirana podnela zahtev da Kosovo pristupi Savetu Evrope, mada su iz SE demantovali da je takav zahtev zvanično podnet, Petronijević kaže da to pokazuje da se Albanci ne drže potpisanih dogovora.

“Srbija mora hitno da reaguje, potez Tirane ne sme ostati bez odgovora”

-Srbija treba odmah da nastavi akciju za otpriznavanje KiM, bez ikakve priče. Amerika neće sigurno u ovoj situaciji u kojoj se nalazi da opominje Prištinu i zbog toga mi treba da preduzmemo sledeći korak – veću aktivnost prema trećim zemljama za otpriznavanje samoproglašene države Kosovo, jasan je Petronijević.

Ranije danas Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, rekao je da se vidi da se polako približavamo trenutku kada će početi suđenja i da je to dobar razvoj događaja.

– Nije dobro što ne znamo šta je u optužnici. Loše su vesti i što smo imali curenje one dokumentacije. Čudan je i slučaj Jakupa Krasnićija, portparola OVK. Zbog čega je on optužen? Nezapaženo je prošlo da je jedan veći ratni zločinac Redžep Seljimi dobio poziv da ode u Hag. On je bio drugi čovek u Tačijevoj ilegalnoj obaveštajnoj grupi i odgovaran je za zločine nad Srbima, deo je dreničke kriminalne grupe… Za Albance će biti najstrašnije kada čuju šta piše u optužnici, poručuje Drecun.

On tvrdi da protiv Tačija, Veseljija ima prikupljenih dokaza…

-Albanci zaoštravaju stav sad oko izbora. Provokacija je i izjava da je Tirana podnela zahtev za prijem Kosova u Savetu Evrope, mada je SE to demantovao, ocenjuje Drecun.

Stano o Tačiju: EU nastavlja da posmatra situaciju na Kosovu

EU je primila k znanju informacije o potvrdi optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i njegovoj ostavci i nastavlja da posmatra dalji razvoj situacije na Kosovu, kaže portparol EU Peter Stano.

Stano je na redovnoj konfrenciji za medije, koju organizuje Evropska komisija, naglasio da su vesti o potvrdi optužnice Hašimu Tačiju i njegovoj ostavci “tek stigle”, a da EU, po pravilu, ne komentariše “udarne vesti”.

-Isto tako mi smo se uvek uzdražavali da komentarišemo individualne optužnice i slučajeve koji su u toku pred Specijalnim sudom, dodao je Stano.

Na pitanje kako će potvrda optužnice protiv predsednika tzv. Kosova i njegova ostavka uticati na dijalog Beograda i Prištine, Stano dodaje da će EU konkretnije reakcije imati kasnije, nakon što razmotri dalji razvoj situacije na Kosovu.

Prištinska vlada reagovala: Niko ne može da sudi našoj borbi za slobodu

Kosovska vlada reagovala je na potvrdu optužnice Specijalnog suda protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija konstatacijom da je borba OVK bila pravedna i da niko ne može da sudi kako je rečeno “našoj borbi za slobodu” i da niko ne može da bude kriv bez konačne odluke nadležnih pravosudnih organa.

“OVK se borila za oslobođenje naše zemlje, za zaštitu praga, a ne u drugim zemljama i kao takva uživala je podršku međunarodne zajednice koja je kulminirala NATO bombardovanjem”, navodi se u sasopštenju.

Dodaje se da su nosioci institucija i stanovnici Kosova i Metohije uvek bili primer saradnje sa međunarodnom pravdom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike