Potvrđena optužnica: Tači podneo ostavku, ide u Hag

05.11.2020

10:48 >> 12:08

0

Autor: A. B.

On će u Hag otići dobrovoljno

Potvrđena optužnica: Tači podneo ostavku, ide u Hag
Copyright Hašim Tači Profimedia

Kosovski predsednik Hašim Tači potvrdio je danas da je protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

U isto vreme, on je podneo ostavku i na funkciju predsednika takozvanog Kosova.

Podignuta optužnica protiv Veseljija, dobrovoljno putuje u Hag: “Nema razloga da se pribojavamo istine”

On će u Hag otići dobrovoljno.

– Pre nekoliko trenutaka nadležni su me zvanično obavestili da je pretpretresni sudija Specijalizovanih veća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržavali i verovali mi za ove tri decenije naših napora za slobodu, nezavisnost i izgradnju države – rekao je Tači.

On je odlučio da odmah podnese ostavku.

– Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mesto predsednika. Osećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuju u skupu ili institucionalnu krizu, zemlja nema vremena da izgubi, da održi smirenost – naveo je Tači.

Podsećanja radi, optužnicu protiv Tačija, Veseljia i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilastvo je podnelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest meseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Odluku o potvrđivanju optužnice trebalo je da donese sudija za prethodni postupak, tako da je ili potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Zvanične potvrde iz Specijalnog tužilaštva, međutim, još nema.

Dok Sud ne objavi tu informaciju, ostaje i dilema da li je Tači na ovaj način preduhitrio Sud da bi izbegao privođenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike