"Srbija mora hitno da reaguje, potez Tirane ne sme ostati bez odgovora"

05.11.2020

19:18 >> 10:08

0

Dragoljub Anđelković poručuje da Srbija ne sme da bude pasivna jer bi mogao da usledi novi ciklus priznanja Kosova

"Srbija mora hitno da reaguje, potez Tirane ne sme ostati bez odgovora"
Copyright Pixabay/Tanjug Dimitrije Goll/Facebook

-Srbija odmah mora da pređe u kontraofanzivu, da pokrene akciju lobiranja za opoziv priznanja tzv. države Kosovo, kaže za 24sedam politički analitičar Dragoljub Anđelković povodom vesti koju je objavio ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj, da je na virtuelnom sastanku Komiteta ministara podnet zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope.

Kako za naš portal ističe Anđelković, tu se radi o najgrubljem pokušaju kršenja Vašingtonskog sporazuma.

-Ako Albanci lobiraju, onda i Srbija mora da odgovori i to hitnim pokretanjem kampanje da se spreči ulazak Kosova u Savet Evrope i da pređemo u kontraofanzivu akcijom lobiranja za opoziv priznanja Kosova. Srbija ne sme da bude pasivna, jer bi mogao da usledi novi ciklus priznanja Kosova ako bi svet protumačio izostanak naše reakcije kao da smo digli ruke od Kosova, poručuje Anđelković.

Srbija mora, dodaje, ukoliko Tramp pobedi na upravo održanim izborima, da traži hitnu akciju Amerike kako bi sprečila Prištinu i Tiranu da krši postignute dogovore i nastave da lobiraju za nezavisnost.

-Ukoliko Tramp izgubi i pobedi Bajden, više je nego očekivano da će SAD podržati Albance. Priština i Tirana očekuju pobedu Bajdena i već pripremaju nove poteze u borbi za svoje interese, jasno pokazujući Beloj kući i aktuelnom predsedniku da ne drže do njega, zaključuje Anđelković za 24sedam.

Ranije danas Cakaj je na Fejbuku objavio da je na virtuelnom sastanku 130 ministara Komiteta ministara, podnet zahtev za članstvo tzv. Republike Kosovo u Savet Evrope, da je to ne samo “istorijski pravedno i politički razumno, već i doprinos jačanju demokratije, vladavini prava i osnovnih prava u Evropi”.

Kurti o sporazumu u Vašingtonu: Neprimenljiv je

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike