Napraviće se sistem koji je uvek nedostajao: Dačić o značaju usvojenog Zakona o socijalnoj karti

12.02.2021

13:02 >> 14:04

0

Na dnevnom redu redovnog zasedanja u martu biće izmene i dopune Zakona o poreklu imovine i izbor jednog broja sudija koji se prvi put biraju na tu funkciju

Napraviće se sistem koji je uvek nedostajao: Dačić o značaju usvojenog Zakona o socijalnoj karti
Copyright parlament.gov.rs

Skupština Srbije održaće još jednu sednicu u okviru vanrednog zasedanja, u utorak, 23. februara, najavio je predsednik parlamenta Ivica Dačić.

On je novinarima, u holu Doma Narodne skupštine, rekao da se od marta ulazi u redovno zasedanje parlamenta, tokom kog će, između ostalog, na dnevnom redu biti izmene i dopune Zakona o poreklu imovine, kao i izbor jednog broja sudija koji se prvi put biraju na tu funkciju.

On je kazao, da je tokom Druge sednice vanrednog zasedanja usvojen najvažniji zakon – o socijalnoj karti o kome se, kako je naveo, govori čitav niz godina.

Dačić je naveo da će se napraviti “jedan sistem koji je uvek nedostajao, a biće od velike važnosti da bi ti ljudi mogli da ostvaruju svoja prava iz oblasti socijalne politike”, ali i da država može da ima uvid u to da li dolazi do eventualnih zloupotreba.

parlament.gov.rs

Predsednik parlamenta je kazao da u toku ove godine treba da se utvrdi plan rada Skupštine, ali da je za to potrebno da postoji dobra koordinacija sa Vladom jer će biti potrebe za političkim konsultacijama.

-Između ostalog, teme oko kojih će konsultacije biti neophodne, jesu predlog za promenu Ustava Srbije. Taj predlog podrazumeva i razgovor sa svima koji su za to zainteresovani, ali i da se donesu procene kada bi promene Ustava mogle da se okončaju, naveo je Dačić.

pročitajte još

On je kazao da je neophodno da ustavne promene počnu i da se završe u okviru jednog saziva skupštine.

Prema njegovim rečima, najvažnije biće pitanje amandmana ukoliko se ustavne promene usvoje.

Do 1. marta tehnički detalji međustranačkog dijaloga

Govoreći o međustranačkom dijalogu, Dačić je rekao da se “ništa novo nije desilo” i da su trenutno u pitanju tehničke stvari.

On je izjavio da bi do 1. marta trebalo da se definišu detalji međustranačkog dijaloga, poput formata, teme i dinamike razgovora.

-Dogovor je da tehničke ekipe do 1. marta usklade sve te detalje, a posle 1. marta ćemo videti kakva će biti dinamika daljeg rada. Taj termin, 1. mart još nije potvrđen, a inače je predviđen za video konferenciju između mene kao kopredsednika i četiri kopredsednika Evropskog parlamenta, a takodće će biti prisutan i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister, rekao je Dačić u parlamentu pred sastanak sa Društvom sudija Srbije.

Dačić je ponovio da se ništa novo nije desilo i da još nikakav dogovor o detaljima nije postignut.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike