"Milošević je zadužio Srbiju zatvorom i Hagom": Čeda Jovanović izneo sve detalje Slobinog hapšenja

02.04.2021

20:33 >> 05:36

0

Lider LDP-a Čedomir Jovanović u emisiji Četvrtkom u devet rešio je da iznese svoja sećanja na događaje vezane za hapšenje Slobodana Miloševića

"Milošević je zadužio Srbiju zatvorom i Hagom": Čeda Jovanović izneo sve detalje Slobinog hapšenja
Copyright Foto: Printskrin/RTS

Lider LDP-a Čedomir Jovanović u emisiji “Četvrtkom u devet” rešio je da iznese svoja sećanja na događaje vezane za hapšenje Slobodana Miloševića o kome, zahvaljujući seriji “Porodica” ponovo priča cela Srbija.

– Sećam se da sam mu rekao da je paradoks to što će se pamtiti po toj noći u kojoj treba da odluči šta će se desiti. Ako me pitate čime je Milošević zadužio Srbiju, onda je to zatvor, potom Haški tribunal – rekao je Jovanović.

Kako je kazao, od njega je zavisilo da li će se vila “Mir” pretovoriti u pećku “Pandu”, u kojoj je ubijeno šest srpskih mladića.

– Milošević nije dozvolio da dođe do krvoprolića, mnogo mi je pomogao da nađem izlaz iz tog haosa i pristao je kroz mene na jedan čudan odnos sa Zoranom Đinđićem, koje se završilo Zoranovom porukom da nema mesta u ovom svetu i za nas, i za to zločinačko udurženje koje nam ždere živote. On je to dokazao Miloševićevim hapšenjem – rekao je Jovanović.

Jovanović je tada bez iskustva u parlamentu i sa 29 godina postavljen za šefa poslaničkog kluba DOS-a.

– Hapšenje Miloševića usledilo je, inače, nekoliko meseci posle 5. oktobra 2000, kada je konačno okončana njegova autoritana vladavina u kojoj smo se suočili sa sakncijama, infalcijom, ratovima, bombardovanjem Jugoslavije.

– Mi smo poslali Koštunici poruku da sve to mora da se reši. On je postavio gardijsku brigadu da čuva Miloševića. Jedinicom koja je čuvala Miloševića u okviru Vile Mir bio je Ćosić. On je ostavio brojne mitraljeze, minobacače, bojna vozila. sve što je neophodno da se poubijamo onako krvavo kako samo Srbi to znaju da urade. U petak, 30. marta, otišao sam u kuću Branislava Baneta Ivkovića, tadašnjeg šefa poslaničke grupe SPS-a. Za mene je on ministar iz Marjanovićeve vlade iz koje su izlazili batinaši koji su prebijali beogradske studente. Ja nemam sa njim šta da razgovaram. Nisam imao nikakav kontakt sa njim – seća se Jovanović.

Promo/Firefly

Koštunica je tada izjavio da “niko nije iznad zakona, pa ni Milošević”. Na tu konstataciju, Jovanović odgovara pitanje: “Ko će da sprovede taj zakon”.

– Nije Koštunica rekao “idem kod Miloševića da sprečim taj cirkus, kao 6. oktobra” – rekao je Jovanović i nastavio da priča o toj noći:

– Pre odlaska kod Ivkovića otišao sam u Institut za bezbednost kod Dušana Mihajlovića. Vodio je sve beleške, šta ko priča, i gledao zajedno sa mnom taj cirkus pred kućom, te zveri koje su unutra i ćutao. U jednom trenutku je naređeno Jedinici za specijalne operacije, koja je pripadala Državanoj bezbednosti, da preuzme kapiju. Ne znam kako da vam opišem šok – dodaje lider LDP-a.

Pročitajte još:

– Tad je bilo jasno i meni, i Zoranu, Dušanu šta se dešava kada su iz kombija izelteli ljudi sa čarapama u glavama. Nije to bilo koji kombi, nego oduzet ambasadi SAD godinu dana kasnije, dok socijalisti i radikali puštaju priču o kidnapovanju Miloševića od strane Amerikanaca zbog para.

– Otišao sam kod Baneta Ivkovića jer smo dobili informaciju da je jedan novinar ranjen i da su otac i sin pucali jedan na drugog, na suprotnim stranama. Sin nije znao da je otac unutra, a otac da je sin na kapiji. To je bio kraj.

– Rekao sam Đinđiću da ovo ovako ne može da ide i da moram da razgovaram sa Miloševićem. On mi je rekao da ću ući u zverinjak. Nikakav kontakt nisam imao sa Ivkovićem, Dragan Bujošević mi je dao broj telefona. Ja sam ga pozvao, pitao gde je, on je tada bio kod kuće. U 23, 23.30 sam mu ušao u stan, u kom je bilo četvoro dece i njegova žena. Rekao mi je da će učiniti sve da razgovaram sa Miloševićem, a ja njemu da to više niko ne može da kontroliše i da svi žele da se ovo završi tako što će Milošević okončati svoj život u sukobu sa nama i da mu to prenese. Ivković se spakovao i otišao u vilu. Pozvao me posle sat, sat i po i rekao da dođem.

Foto: Printskrin/RTS

– Uvek ću Ivkovića poštovati zbog toga što je radio, o njegovoj politici možemo da pričamo drugi put.

“Milošević nije bio neki ludak”

U seriji je navodno ideja bila Bebe Popovića da Jovanović pregovara sa Miloševićem.

– Cenim ljude koji su napravili tu seriju. Bez obzira na sve komentare koje prate, gledao sam 20 minuta druge epizode i tada odgovorio na pozive producenta, koji me je zvao da dođem da odgledam čitavu seriju. Pozvao sam ga i rekao da ne znam kako će se završiti, ali da Milošević nije bio neki ludak, Mira je bila Lejdi Magbet, a ne neka babetina koja cvili i valja se po kauču. Koštunica nije lik iz “Nikad izvini”, nego ozbiljan čovek sa ozbiljnim političkim planovima, prema čijoj ću politici biti uvek kritičan, ali koji je uvek bio veoma ozbiljan. A Zoran je tada imao moje godine. Teško je igrati Zorana Đinđića.

– Ipak u ovom našem namučenom i podeljenom društvu mi smo snimili seriju o poslednjim danima porodice Milošević, koja se emituje na RTS-u. To nisu imali snagu da urade Amerikanci, Hrvati, Enlgezi. U ovom našem drutšvu je to ipak urađeno i o tome treba govoriti.

Na pitanje zašto nije gledao celu emisiju, Jovanović je odgovorio.

– Teško mi je da gledam.

– Siniša je bio pijan, pod pultom na ulazu. Tu je došao u autu državne bezbednosti. Bjelica naoružan, on se jedva suzdržao, ne bi mu bio problem da isprazni svoj sanžer na mene. Spreman do kraja da štiti Milosevića – rekao je Čedomir Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike