Lice zla? Nebojša Stefanović nekad i sad

30.04.2021

14:21 >> 18:04

0

Autor: 24sedam

Ako se pogledaju fotografije ministra odbrane danas i pre samo nekoliko meseci, uočljivo je da je on ostario i osedeo preko noći

Lice zla? Nebojša Stefanović nekad i sad
Copyright Profimedia/ATA Images

Politička karijera Nebojše Stefanovića poznata je po nekoliko skandala. Ipak nijedna od afera nije ga uzdrmala kao ova kroz koju prolazi ovih dana.

pročitajte još:

Aktuelni ministar odbrane Srbije, prošao je put od „Nebojše iz Beograda“ u Utisku nedelje do najviših državnih funkcija. Upućeniji kažu, da je njegova karijera uglavnom napredovala zahvaljujući snishodljivosti i poltronstvu, ali i lukavstvu.

Od plagiranja doktorata do vođe kriminalnog klana

Stefanović je svojevremeno preživeo i aferu oko plagijata doktorskog rada, međutim sve to izgleda potpuno bezazleno u odnosu na ono što ovih dana o njemu iznose njegovi najbliži saradnici.

Dugo se priča da je nekadašnji ministar policije bio veoma blizak klanu Veljka Belivuka i da je ta kriminalna grupa upravo zahvaljujući Stefanoviću uspela da ostvari uticaj koji su imali. Na to ukazuju i njegovi saradnici koji su, posle akcije hapšenja Velje Nevolje i ekipe, sve više spremni za saradnju sa policijom.

Nebojša Stefanović/Printscreen

Ko je Miljkoviću vratio blindirano vozilo?

Stefanović je saslušan kao svedok odbrane osumnjičenog Gorana Papića, bišveg zamenika načelnika SBPOK, koji se tereti za trgovinu uticajem, odnosno da je 15. aprila 2020. godine naredio da se Marku Miljkoviću (najbližem Belivukovom saradniku) vrati oduzeto blindirano vozilo. Papić je pred tužiocem izjavio da je sve radio isključivo po nalogu tadašnjeg ministra Nebojše Stefanovića.

To je potvrdio i njegov advokat Branislav Tapušković, posle Stefanovićevog saslušanja.

– Oni su rekli određene stvari, vrlo poznate, da postoji jasna dokumentacija o načinu na koje je vraćeno to vozilo. Jasno je kao dan da je vozilo bilo oduzeto i da je uprkos tome vraćeno. Ministar Stefanović je rekao da o tome ništa ne zna, iako je bio ministar policije. Stefanović je rekao da čak nije znao ni ko je izdao naredbu za vraćenje vozila, a to nije bio onaj koga ja branim. Shvatite ovo kako god hoćete, meni je u interesu policijski inspektor koga branim, koji je žrtva manipulacije, da bi se prikrile mnoge druge stvari, koje se tiču vitalnih činjenica u odnosu na blindirana vozila, koja su šetala po ovom gradu, a koja nisu na pravi način kontrolisana – rekao je Papićev branilac.

Zanimljivo je da je Stefanović na saslušanje u Palatu pravde ušao kroz pritvor, a na isti način je i otišao nakon salušanja, da bi izbegao pitanja brojnih novinarskih ekipa koje su ga čekale ispred glavnog ulaza.

Ko je naredio prisluškivanje predsednika Srbije?

Takođe, otprilike u isto vreme javnost je saznala za prisluškivanje srpskog državnog vrha, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Za to krivično delo se vezuju osobe koje se dovode u vezu sa Nebojšom Stefanovićem – tadašnim ministrom policije i Belivukovim klanom.

Nebojša Stefanović/Printscreen

Dijana Hrkalović, bliska Stefanovićeva saradnica u vreme njegovog ministrovanja, izjavila je na saslušanju da je radila „ono što joj je bilo naređeno“.

– Ništa nisam radila sama. Sve sam radila po naređenju. Onaj ko to shvata, zna i o čemu pričam – rekla je ona.
Postavlja se pitanje ko je mogao da naredi Hrkalovićevoj tako nešto.

Printscreen/RTV Pink

Ako se na to nadovežu navodne veze tadašnjeg ministra sa stranim obaveštajnim službama, ova afera pored kriminalne može da dobije i prizvuk špijunaže.

Ostario „preko noći“

Mnogima nije promaklo i ponašanje Nebojše Stefanovića u poslednjih nekoliko meseci, tačnije od kako je kriminalna „kula od karata“ počela da se ruši. On se, na neki način, povukao i u javnost izlazi samo kada je to zaista neophodno.

Zanimljivo je i nagla promena izgleda i dalje relativno mladog Stefanovića. Naime, ako se pogledaju njegove fotografije danas i pre samo nekoliko meseci, uočljivo je da je on ostario i osedeo „preko noći“.

Sigurno je svako od nas čuo za priče o ljudima koji su preživeli određeni stres posle kojeg se njihov izgled promenio. Lekari to objašnjavaju pojačanim lučenjem „hormona stresa“ – kortizola.
Kada je neka osoba pod stresom ili u strahu iz određenog razloga duži vremenski period, u organizmu se kao prirodna rekacija oslobađa više ovog hormona koji, između ostalog, negativno utiče i na izgled.

Treba pogledati kako se menjao izgled Ive Sanadera, koji je sredinom 2009. iznenada podneo ostavku na mesto premijera Hrvatske. Krajem 2010. godine protiv njega je tužilaštvo podiglo dve optužnice za korupciju, međutim on je iz Hrvatske pobegao u Austriju, gde je uhapšen. Hrvatskoj je izručen u julu naredne godine, a prošle godine osuđen je na osam godina zatvora. Ovo je inače samo jedna u nizu afera sa kojima se Sanader dovodi u vezu.

Profimedia

Slično je „ostario“ i bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi koji je osuđen zbog mita i zloupotrebe požaja na tri godine zatvora, dve godine uslovno.

Ali šta to muči ministra Stefanovića? Svakodnevne obaveze ministarskog posla svakako nisu jer se do sada poprilično „dobro držao“.

Profimedia

Da li ga možda muče činjenice koje bi nadležni organi mogli da otkriju o njegovim vezama, a po nekim informacijama i komandovanju najjačim kriminalnim klanom kojem se pripisuju najmonstruoznija mučenja i ubistva? Ili mu muke zadaje to što bi javnost mogla da sazna o njegovim vezama sa stranim, prvenstveno američkim, obaveštajnim službama?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike