Lavrov dolazi u Beograd: Srpski predsednik sutra razgovara sa ruskim šefom diplomatije

16.12.2020

15:43 >> 09:04

0

Autor: M. I.

Ministar Lavrov pročitaće pismo predsednika Ruske Federacije povodom završetka radova na Hramu

Lavrov dolazi u Beograd: Srpski predsednik sutra razgovara sa ruskim šefom diplomatije
Copyright Printscreen/Youtube, Channel 4 News

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boraviće sutra u poseti Srbiji, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandom Vučićem.

Vučić i Lavrov će, najpre, u 12.50 prisustovati ceremoniji paljenja večne vatre i položiti vence na Spomenik „Večna vatra” na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, nakon kojih je planirano obraćanje prisutnima.

Zatim će, u 13.40 obići Hram Svetog Save i položiti cveće na grob blaženopočivšeg patrijarha srpskog gospodina Irineja, saopštila je Pres služba predsednika.

Tom prilikom, ministar Lavrov pročitaće pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina povodom završetka radova na Hramu.

Pročitajte još: Lavrov: Zapad više ne može sam da upravlja svetom

Predsednik Srbije i šef ruske diplomatije razgovaraće u 16.30, u Vili Mir, a nakon sastanka planirane su izjave za medije dvojice zvaničnika.

Tokom sutrašnje posete, Lavrov će se sastati i da srpskim kolegom, šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, nakon kojeg će, kako je najavljeno, ministri potpisati Plan konsultacija između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije za 2021-2022. godinu.

Uoči dolaska Lavrova u Beograd, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da je u planu detaljno razmatranje čitavog kompleksa rusko-srpskih odnosa, da se uporede stavovi o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama, uz naglasak na situaciju oko rešavanja kosovskog pitanja.

Pročitajte još: Lavrov: Moskva će poštovati svaki izbor američkog naroda

Dodao je i da će se razmatrati i mogućnost posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

“Rusko-srpski dijalog na najvišem nivou se razvija maksimalno intenzivno, određujući smerove jačanja raznolikih bilateralnih veza. Pritom, kontakte predsednika Putina i Vučića odlikuju ritmičnost bez presedana, poverenje i dubina sadržaja”, rekao je Bocan-Harčenko za Novosti.

Lavrov će danas posetiti BiH, zatim će sutra doći u Srbiju, a nakon toga će otputovati u Hrvatsku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike