I OEBS osudio napade na Dragicu Gašić

09.07.2021

19:51

0

Autor: A.S.

Misija OEBS-a je u kontaktu sa njom od njenog povratka, posebno da bismo joj pomogli i olakšali komunikaciju

I OEBS osudio napade na Dragicu Gašić
Copyright Dragica Gašić, RT Gračanica printscreen

Misija OEBS na Kosovu osudila je napade na Dragicu Gašić i navela da su neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim komšijama.

U saopštenju OEBS navodi da je pravni okvir za povratak na Kosovo jasan, te poziva sve uključene strane da podrže vladavinu zakona.

Dragica Gašić prva je srpska povratnica u Ðakovici, a nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se vratila da živi u tom mestu, jedanaest nevladinih organizacija iz te opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo je podnošenje peticije kosovskoj vladi

Pročitajte još:

Pre tri dana je i Opština Ðakovica podnela tužbu, kojom traži da se poništi ugovor o izdavanju stana sa Gašićevom uz zahtev da se o tome donese privremena mera.

Iz Misije OEBS na Kosovu danas su za Kossev rekli da su u kontaktu sa Dragicom Gašić od njenog povratka u Ðakovicu i da pažljivo prate i nadgledaju slučaj.

– Misija OEBS-a je u kontaktu sa njom od njenog povratka, posebno da bismo joj pomogli i olakšali komunikaciju sa relevantnim zainteresovanim stranama, uključujući lokalnu opštinsku kancelariju za zajednice i povratak i Kosovsku policiju, koji pružaju podršku – naveli su.

Na pitanje portala da li je OEBS upoznat sa incidentima u vezi sa povratkom Gašićeve, iz misije su poručili da su svesni „specifičnih poteškoća i osetljivosti u Ðakovici kao nasleđu sukoba“, ali i da veruju da proces povratka svih zajednica treba da se nastavi.

– To je osnovno ljudsko pravo. OEBS je dosledno radio na primeni ljudskih prava, uključujući pravo raseljenih lica na povratak i podržavao je pravo na pravdu za žrtve sukoba – navodi se u odgovoru.

Istovremeno su osudili incidente usmerene protiv Gašićeve.

– Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje incidente usmerene protiv gospođe Gašić. Neprihvatljivi su pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim susedima – poručili su oni.

Naveli su i da cene rad Kosovske policije na osiguravanju bezbednosti Dragice Gašić, kao i na celom Kosovu, i podstakli su sve koji kojima je poznat identitet počinioca incidenata da se jave policiji.

– OEBS je aktivno angažovan sa svim relevantnim akterima po ovom pitanju, uključujući opštinu, Ministarstvo za zajednice i povratak i Kosovsku agenciju za upoređivanje i verifikaciju imovine. Verujemo da je pravni okvir na Kosovu jasan povodom prava na povratak i podstičemo sve zainteresovane strane da podrže vladavinu zakona – dodaju iz Misije.

Misija ističe da podržava vlasti i druge zainteresovane strane u razvoju pouzdanih politika i strategija i da u potpunosti stoji iza primene pravnih instrumenata i odredbi za rešavanje problema povratka i integracije raseljenih lica.

– Naša glavna inicijativa u ovom pogledu je Skopski proces koji je misija pokrenula 2014. godine, a podržao ga UNHCR. Skopski proces je uspešan primer aktivnosti usmerene na pitanje raseljavanja sa Kosova, usredsređen na proširenu institucionalnu saradnju između Prištine, Beograda, Podgorice i Skoplja – poručili su iz Misije.

Pročitajte još:

Dodali su da kroz ove aktivnosti, njihovu primenu na lokalnom nivou i direkno posredovanje, praćenje i izveštavanje OEBS-a, podstiču sve aktere da podrže održiv povratak.

– Nastavićemo da podržavamo proces povratka, u partnerstvu sa kosovskim institucijama, civilinim društvom i međunarodnim organizacijama – zaključuju iz OEBS-a za Kossev.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike