Izborna sramota u Šapcu: Građani nezadovoljni jer se njihova volja osporava! Članovi SNS štrajkuju glađu!

07.10.2020

15:54 >> 17:19

0

Šapčani su treći put birali odbornike za lokalni parlament

Izborna sramota u Šapcu: Građani nezadovoljni jer se njihova volja osporava! Članovi SNS štrajkuju glađu!
Copyright Printscreen/YouTube/RTS

Šest članova šabačke gradske izborne komisije iz redova SNS od sinoć štrajkuju glađu u sali zgrade gradske uprave gde je održavana sednica Gradske izborne komisije.

U međuvremenu je Aleksandar Pajić u ime GO SNS Šapca podneo krivičnu prijavu protiv deset članova GIK na čelu sa predsednikom komisije Budimirom Pavlovićem, gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem, načelnikom Gradske uprave Milanom Vasićem i bivšim ministrom u Vladi Srbije Dušanom Petrovićem zbog sumnje da su počinili krivično delo falsifikovanje rezultata glasanja.

Do eskalacije je došlo nakon trećeg kruga izbora koji su 3. oktobra ponovljeni na pet biračkih mesta.

Komisija je razmatrala šest pristiglih prigovora nakon tog trećeg kruga izbora i donela odluku da u roku od tri sata podnosioci dopune prigovore. Članovi GIK-a iz redova SNS-a ne prihvataju takvu odluku jer smatraju da je njen jedini cilj prolongiranje izbornog procesa. Predsednik gradske izborne komisije Budimir Pavlović, smatra da je odluku doneo po propisima i zakonu.

Nova sednica je trebalo da bude održana danas, ali za sada nije poznato da li će i kada ona i biti održana.

Tokom noći članovi SNS, kandidati za odbornike i aktivisti, protestovali su ispred zgrade gradske uprave u Šapcu.

Predsednik Gradske komisije tvrdi da mu nije bilo dozvoljeno da napusti salu, da su zvali i policiju koja, navodno, nije intervenisala, ali načelnik Policijske uprave Šabac Zoran Jevđenić demantovao je navode da policija nije reagovala po prijavi članova Gradske izborne komisije u Šapcu.

Printscreen/YouTube/RTS

Jevđenić je naveo da je policija utvrdila na licu mesta da nema nikakvog narušavanja javnog reda i mira” i da nikakve protivzakonite radnje nisu utvrđene.

Prethodno je Gradska izborna komisija donela odluku da se zbog viška listića izbori ponove na jednom biračkom mestu – Šipurske livade u gradu.

Izbori su, inače prethodno ponovljeni na pet biračkih mesta.

Nakon tri prethodna glasanja Srpska napredna stranka je proglašavala pobedu, dok su za dosadašnjeg gradonačelnika Nebojšu Zelenovića izbori zbog nepravilnosti bili neregularni.

Nakon glasanja 21. juna, izbori su poništeni na 27 od ukupno 100 biračkih mesta, u drugom krugu 5. septembra – poništeno je na pet biračkih mesta, a sada na jednom.

Printscreen/YouTube/RTS

Prema rezultatima, SNS je ubedljivo pobedio i na ponovljenom glasanju, a ukupno imaju 37 od 69 odbornika, dok lista Nebojše Zelenovića ima 15 mandata manje.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike