Hrvatska i Slovenija ne nude garancije za optužene bivše pripadnike OVK, potvrđeno za 24sedam

07.05.2021

16:08 >> 18:47

0

Hisen Beriša kasnije je demantovao sam sebe, rekavši da Hrvatska nikada nije potvrdila ove garancije, već da postoji pozitivna volja

Hrvatska i Slovenija ne nude garancije za optužene bivše pripadnike OVK, potvrđeno za 24sedam
hag sud ovk 1 - Copyright Profimedia

Prištinski mediji preneli su nedavno

pročitajte još
da je hrvatski predsednik Zoran Milanović ponudio da bude garant u Specijalnom sudu za bivšeg predsednika Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i druge kako bi se branili sa slobode, što uključuje i plaćanje novčanog jemstva. On je kasnije dodao čak da ovakve garancije nude i Austrija i Slovenija.

Nešto kasnije portal Reporteri preneo je i izjavu Ermine Ljekaj Prljaskaj, donedavno zastupnika albanske nacionalne manjine u hrvatskom saboru koja je izjavila da “Hrvatska podržava Kosovo i da je raspoložena da obezbedi kauciju za Hašima Tačija i druge haške pritvorenike”.

Reporteri je preneo reči Ljekajeve u emisiji Frontal TV7, ali je ona kasnije demantovala to tvrdnjom da je njena izjava pogrešno prevedena.

-Nemam nikakvih zvaničnih informacija ili potvrde da bi Hrvatska mogla da da garancije za puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija…. Srpski mediji su me namerno ili nenamerno pogrešno preveli, kazala je ona za zagrebački Jutarnji list.

I Hisen Beriša kasnije je demantovao sam sebe, rekavši da Hrvatska nikada nije potvrdila ove garancije, već da “postoji pozitivna volja”.

Profimedia

Ovu tvrdnju javno je odbacio hrvatski predsednik Zoran Milanović, što je zvanično potvrđeno i portalu 24sedam iz kabineta predsednika.

-To je nemoguće. Ne mogu dati takvu garanciju, jer to nije moje ovlašćenje”, kazao je Milanović.

Na pitanje 24sedam upućeno slovenačkoj vladi, takođe je demantovano da će ta zemlja dati garancije optuženim pripadnicima OVK u Hagu.

-Niko od nadležnih ministara ili drugih tela vlade nema informaciju u vezi sa ovom temom, odgovorili su iz slovenačke vlade za naš portal.

I Ministarstvo spoljnih poslova Austrije demantovalo je vest da je ova zemlja pružila garancije bivšim liderima OVK u Hagu, preneli su prištinski mediji.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike