Nedelja usred srede: Kamen temeljac za kovid bolnicu, patrijarh sa beskućnicima, ministar na saslušanju u tužilaštvu

05.05.2021

19:30 >> 19:04

0

Nedelju za nama obeležilo je praznično raspoloženje, ali i značajni događaji

Nedelja usred srede: Kamen temeljac za kovid bolnicu, patrijarh sa beskućnicima, ministar na saslušanju u tužilaštvu
Copyright 24sedam/Tanjug

Proslavili smo Uskrs i Prvi maj, neko na izletištima, neko radno. Cela zemlja pričala je o fotografiji patrijarha srpskog Porfirija, a za to je imala dobar razlog. Korona polako gubi bitku, vakcinacija se nastavlja, mere popuštaju, ali se gradi još jedna kovid bolnica.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović saslušan je u tužilaštvu kao svedok u okviru istrage za trgovinu uticajem.

Počela je i prijava građana za pomoć države. Jeste li se prijavili?

Naime, svi punoletni građani Srbije mogu da se prijave za pomoć države zbog pandemije koja iznosi 60 evra. To možete da učinite putem portala Uprave za trezor, ili telefonski. Rok za prijavu je 15. maj.

Proces je vrlo jednostavan. Na sajtu Uprave za trezor (idp.trezor.gov.rs) potrebno je da se prvo klikne na polje “podnošenje prijave“, upiše jedinstveni broj građana, broj lične karte i izabere banka kod koje građani imaju otvoren račun. Pravo na ovu pomoć imaju svi punoletni građani koji imaju važeću ličnu kartu i prijavljeno prebivalište u Srbijii zaključno sa 23. aprilom 2021. godine. Isplata prvog dela pomoći, 30 evra, počeće 12. maja i očekuje se da će taj proces biti završen u roku od osam dana, odnosno najkasnije do 20. maja. Ipak, pre toga, prvi će pomoć od 30 evra dobiti penzioneri, i to odmah posle prvomajskih i uskršnjih praznika.

Kamen temeljac za novu bolnicu u Novom Sadu

Tanjug/Jaroslav Pap

U Novom Sadu postavljen je kamen temeljac za izgradnju nove kovid bolnice, događaju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Procenjena vrednost investicije je 3,9 milijardi dinara. Bolnica će imati 600 ležajeva i biće opremljena najsavremenijim medicinskim aparatima, a trebalo bi da bude gotova za četiri meseca.

Kada je reč o borbi protiv korone, u Srbiju je stigao još jedan lek protiv ovog virusa. Stiglo je 20 hiljada tableta leka Regeneron, a u lečenju se već koristi i Bamlanivimab. Ovaj lek korišćen je prilikom lečenja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Krizni štab doneo je ove nedelje tri važne odluke i to: od 8. maja, ukoliko se nastavi trenutni trend epidemiološke situacije ugostiteljima će biti dozvoljeno da goste služe i unutar objekta do 22 sata, ali sa 50 odsto kapaciteta. Kao pilot projekat uvode se vakcinalni punktovi u Tržnim Centrima i treća odluka su bilateralni sporazumi sa drugim zemljama o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o imunizaciji.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će vakcinisani građani Srbije od subote, 1. maja, dobijati digitalne kovid sertifikate. Kako je dodala, do sada je vakcinisano 25 odsto punoletne populacije.

pročitajte još

Nažalost, iako koronavirus jenjava polako, mlada žena (33), majka predškolca, preminula je u kovid bolnici u Batajnici. Imala je hronične bolesti, a tokom borbe sa bolešću bila je na respiratoru.

Ministar Stefanović u tužilaštvu

Bivši ministar policije Srbije i aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović dao je iskaz pred Višim tužilaštvom u Beogradu, u okviru istrage koja se vodi protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića zbog trgovine uticajem.

Stefanović je ispitan u svojstvu svedoka, na predlog odbrane Gorana Papića, koji se sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, posredovao i naložio da se odmah vrati blindirano vozilo koje je privremeno oduzeto od Marka Miljkovića, saradnika Veljka Belivuka. Vozilo je istog dana vozilo vraćeno Miljkoviću.

Branislav Tapušković, Antonio Ahel/ATAImages

Saslušanje u istrazi je zatvoreno za javnost, jer je istraga po zakonu tajna, ali je Papićev branilac Branislav Tapušković preneo novinarima da je Stefanović tužilaštvu rekao da ne zna ništa o blindiranim vozilima. Papić je na saslušanju pred tužiocem rekao da ga je nakon privođenja Marka Miljkovića, tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović više puta zvao telefonom i da je postupao isključivo po njegovim naređenjima.

pročitajte još

Novi dokazi protiv Belivuka i nova vikendica užasa

Tragovi krvi, osim u kući u Ritopeku, pronađeni su i u vikendici na Rudniku kod Gornjeg Milanovca za koju se sumnja da su je koristili pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Kako se saznaje, reč je o kući u koju je Belivuk krenuo u trenutku kada je početkom februara uhapšen u filmskoj akciji policije. Tragova krvi bilo je u kadi u kupatilu, ali i na tepisima u spavaćoj i dnevnoj sobi kuće, kao i u kuhinji, otkriva izvor iz istrage.

Kako je ispričao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, o kakvim monstrumima je reč svedoči i činjenica da su majci jednog od ubijenih slali slike masakriranog i osakaćenog sina.

M.M./ATAImages/Pixabay

– Onog momenta kada budemo dobili dozvolu nadležnog tužilaštva, mi ćemo izaći u javnost sa svime što smo pronašli. Ovo više nije srpska priča. Ovo je priča koja će odjeknuti u celom svetu. Gore je nego što smo gledali u serijama i filmovima o narko dilerima, rekao je ministar policije Aleksandar Vulin.

Svi su pričali o patrijarhu

Patrijarsh srpski Porfirije proveo je Uskrs najpre sa beskućnicima sa kojima je zajedno ručao u crkvenoj narodnoj kuhinji, a nakon toga je podelio pakete bolesnim mališanima u Univerzitetskoj dečjoj klinici “Tiršova”.

Razgovarao je o njihovim životima, kako su se našli na ulici, ali i o tome na koji način može da im se pomogne da imaju “sobu i kupatilo”. U dvorištu crkvene kuhinje Verskog dobrotvornog starateljstva patrijarh se u duhu najradosnijeg praznika, kucao jajima, a potom i uputio reči podrške ljudima bez doma.

– Bog nas voli. I Bog je danas pokazao beskrajnu ljubav prema čitavom ljudskom rodu… Nema opravdanja za malodušnost, nema opravdanja za bilo koju vrstu odustajanja od života, svi imamo faze uspona i pada… I ovaj današnji dan pokazuje, ne samo da nismo izgubili nadu, nego da smo prepuni entuzijazma i sigurnosti da možemo biti ljudi koji su radosni. Radost neka bude ono što je naš cilj. Sledeći put da se nađemo da pevamo, narodne srpske pesme, možemo i strane, poručio je patrijarh.

pročitajte još

Samo dva dana ranije, na Veliki petak, patrijarh Porfirije fotografisan je dok je peške, prelazeći “Mostarsku petlju” bez pratnje, išao u Patrijaršiju. Kako kažu, on na posao svakoga dana dolazi bez službenog vozila.

Mržnja prema Srbima ponovo “posejana” u Hrvatskoj

Ovih dana svedočili smo ponovo porukama mržnje prema Srbima i to u Borovom selu. Naime, snimak koji je osvanuo na društvenim mrežama pokazuje da grupa mladića skandira ”Ubij Srbina” i pevaju ”Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati”. Na snimku se vidi da policija, iako je u blizini ne reaguje. Iz policije je kasnije saopšteno da je policija legitimisala dvadesetak mladića i sprovela kriminalističko istraživanje.

Ovaj incident izazvao je brojne reakcije, ali i sukob predsednika Hrvatske Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike