Gujon: Biti Srbin treba da bude stvar ponosa, a nikako povod za diskriminaciju ili progon

31.12.2020

13:04

0

On je u intervjuu za Politiku otkrio da mu je saradnju ponudio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković

Gujon: Biti Srbin treba da bude stvar ponosa, a nikako povod za diskriminaciju ili progon
Copyright TANJUG/ RTS/ VLADIMIR BANIC

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je da mu je imenovanje na to mesto i velika čast i obaveza, kao i da to za njega predstavlja veliko priznanje i čast.

On je u intervjuu za Politiku otkrio da mu je saradnju ponudio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, posle čega je sa njim otišao kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji ga je upozorio da će ga mnogi napadati zbog nove funkcije, da sada izlazi iz svoje zone komfora, ali da će sa ove pozicije moći da uradi još značajnije stvari za Srbiju.

pročitajte još

-Posle toga smo dugo razgovarali o situaciji na KiM i o položaju srpskog naroda u regionu. Izašao sam s tog sastanka s jasnijom slikom svih problema koji se nalaze na našem putu, ali i s uverenjem da možemo da ih prevaziđemo, rekao je Gujon.

Govoreći o položaju Srba u regionu kaže da se situacija razlikuje od zemlje do zemlje ističući da je, na primer u Mađarskoj situacija dobra pre svega zbog dobrih odnosa predsednika Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana, dok je u Hrvatskoj ta situacija opterećena prošlošću.

-Svima koji prate moj rad poznat je i moj lični stav da biti Srbin bilo gde u svetu, a posebno u regionu u kojem su Srbi svoji na svome i većinom konstitutivan narod, treba da bude stvar ponosa, a nikako povod za diskriminaciju, progon ili omalovažavanje”, rekao je Gujon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike