Dokument iz Haga: Tači javno lagao, priznao da je gledao mučenje Srba

25.11.2020

08:44 >> 12:16

0

Autor: A. Bulatović

Zna se da je on dobio poziv za saslušanje i 17. novembra 2019, a da se prvi put u Hagu pojavio 12. decembra

Dokument iz Haga: Tači javno lagao, priznao da je gledao mučenje Srba
Copyright Profimedia

Dokument iz Haga otkriva da je Hašim Tači, nekadašnji komandant OVK, pre odlaska u Hag početkom novembra, prethodno u tri navrata bio saslušavan na istom mestu između 13. i 16. jula i 12. decembra 2019, te 13. i 14. januara ove godine.

Ovo je objavljeno nakon što je sa pomenutih papira skinuta oznaka “tajno”, a sve je potvrdio tužilac Džek Smit.

– Tači je javno lagao u kojoj meri je bio lično uključen. Tokom tog saslušanja Tači je, između ostalog, priznao da je bio prisutan u određeno vreme kada je bio pritvoren i maltretiran (ime skriveno), da je znao da su (zatamnjena imena) bili prebijani i prepoznao da je saopštenje izdao generalni štab OVK.

Tači je dobio poziv na saslušanje 17. novembra 2019, ali se prvi put pojavio tek 12. decembra, a posle optužnice 24. aprila, on je odgovarao u julu naredne godine.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

– Tokom tog saslušanja, gospodin Tači je dao niz navodnih “objašnjenja” o svom ranijem saslušanju i odgovorio na dodatna pitanja Kancelarije specijalizovanog tužioca. Među mnogim drugim opštim poricanjima, on je, između ostalog, tvrdio da nije postojala tajna služba OVK, niti da su glavni štab OVK ili privremena vlada ikada funkcionisali, osim što su postojali samo na papiru – dodali su tužioci.

Haradinaj: Bio sam blizu dogovora sa Tačijem i Veseljijem, pre odlaska u Hag
U Prištini još neizvesno ko će zameniti Tačija

Tači je promenio priču, a onda poricao ono što je priznao, rekavši da je bio samo upoznat s navodima da je nauđeno (imena tajna), odnosno da mu nije rečeno da im je nauđeno, već da je mislio da su loše stvari nastale kao rezultat bombardovanja Srbije, a ne da su u vezi sa (zatamnjeni identiteti), i najzad da je saznao da im se ništa nije dogodilo, tvrdeći da se ono za šta mu je rečeno da se događalo, zapravo nije događalo.

Tužilaštvo smatra da je ovo svedočenje malo “verovatno i kontradiktorno postojećim dokazima”.

Profimedia

Posle ovih saslušanja, a uporedo pripremajući dokaze i svedoke, optužnica je potvrđena, a Tači, kao i njegovi “drugovi” iz tzv. OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, terete se za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti počinjene širom Kosova i Albanije u periodu od marta 1998. do kraja septembra 1999. godine, nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima. Terete se za ubistva najmanje 98 ljudi, kao i mučenje, prisilno zatvaranje i kidnapovanja najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom KiM, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Sliku da je tzv. OVK bila spontano organizovana, a ne da je imala ogromna finansijska sredstva koja su dolazila “spolja”, pokušava da progura i Ben Emerson, advokat Veseljija. On je slikovito u sudnici pričao kako su ljudi pre podne bili poljoprivrednici, a uveče išli da se bore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike