Završene konsultacije sa međunarodnim posrednicima, zbog "Četam haus" pravila javnost nije previše saznala

22.04.2021

11:17 >> 21:37

0

Plan je da oko 7.maja evroposlanici obaveste predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića o tim razgovorima

Završene konsultacije sa međunarodnim posrednicima, zbog "Četam haus" pravila javnost nije previše saznala
Copyright Tanjug printscreen

Evropska “četvorka” koju čine evroposlanici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, kao i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn završila je danas onlajn konsultacije sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije povodom održavanja međustranačkog dijaloga.

Zbog “Četam haus” pravila javnost nije previše saznala, ali je ipak medijima preneto da oni neće nuditi konkretna rešenja i da evropski poslanici čekaju “ukidanje” zabrane putovanja posle čega bi mogli da dođu u Beograd.

Razgovori su se, kako su Tanjugu preneli učesnici sastanka, odvijali u pravcu dogovaranja formata i tema budućeg međustranačkog dijaloga.

Konsultacije su završene sastankom sa Strankom pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, koji je rekao Tanjugu da su to više bili pripremni razgovori, te da im je on preneo svoje predloge za poboljšanje izbornih uslova.

U toku dana razgovore su obavili i poslanici Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka.

Onlajn konsulatcije u okviru druge faze međustranačkog dijaloga sa evroparlamentarcima su obavili i poslanici Jedinstvene Srbije i Socijaldemokratske partije Srbije.

Da evropski poslanici neće nuditi konkretna rešenja javnost je saznala od poslanice SVM Elvire Kovač, koja je novinarima takođe prenela da je sa međunarodnim posrednicima razgovarala o predstavljanju manjina, o medijskoj strategiji i njenoj primeni, zaštiti novinara i ostalim dokumentima koje je vlada usvojila u prethodnom periodu.

Ona je dodala da poslanici Evropskog parlamenta očekuju da će im u maju biti ukinuta zabrana putovanja i da su spremni da odmah posle toga posete Srbiju.

Prema njenim rečima, najoptimističniji raspored je da posle pojedinačnih razgovora oni početkom maja razgovaraju sa predsednikom parlamenta. Istog dana kada i SVM razgovore su obavili i poslanici PUPS-a.

Sa predstavnicima iz Brisela su početkom nedelje najpre razgovarali poslanici najveće poslanička grupa “Aleksandar Vučić – za našu decu”, a nakon toga i poslanici Socijalističke partije Srbije.

Plan je da oko 7.maja evroposlanici obaveste predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića o razgovorima i tada bi mogao da bude poznat format dijaloga i teme.

Dačić je razgovore bez prisustva stranaca sa strankama koje nisu želele njihovo posredovanje, ali i sa strankama koje su iskazale da učestvuju u oba dijaloga zakazao za sredu 28. april u parlamentu.

Na taj sastanak pozvao je i predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike