Dačić o međustranačkom dijalogu i aferi "non-pejper": “Ne znam šta je video Rama, veliku Albaniju ili veliku Srbiju"

21.04.2021

05:13 >> 07:43

0

Nisam dobio nikakvu platformu ni od Đilasove grupacije, ni od Jeremića, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Dačić o međustranačkom dijalogu i aferi "non-pejper": “Ne znam šta je video Rama, veliku Albaniju ili veliku Srbiju"
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Nisam dobio nikakvu platformu ni od Đilasove grupacije, ni od Jeremića, rekao je u utorak kasno uveče za Al Džaziru predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, uz opasku da se, prema njegovom mišljenju, oni ne obraćaju Skupštini kao nekome ko treba da bude pokrovitelj dijaloga i da su platforme verovatno poslali Evropskom parlamentu (EP).

Dačić veruje da su te dve grupacije tako postupile u nadi da će sve što oni predlože EP izneti kao svoj zahtev tokom međustranačkog dijaloga, i poručio da se na taj način sigurno neće voditi dijalog. Istakao je da dinamika međustranačkog dijaloga pre svega zavisi od predstavnika EP.

– On pre juna sigurno neće krenuti, a videli ste da postoje neka razmišljanja, zbog pravila EP, da se to produži još nekoliko meseci – kazao je Dačić.

Odgovarajući na pitanja o primeni Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, Dačić je ocenio da je veoma teško sugerisati poslanicima šta će govoriti, “pošto su ih izabrali građani i po Ustavu mogu da pričaju šta hoće”.

– Predsedavajući može da upozori i da izriče neke mere, ali sigurno će morati da prođe neko vreme za prilagođavanje Kodeksu – izjavio je Dačić.

Ponovio je, takođe, da se predložene promene Ustava odnose samo na nezavisnost pravosuđa, i naglasio da nijedan deo Ustava ne može da se menja ako ne postoji predlog ovlašćenog predlagača, a da u ovom slučaju takvih predloga nema, niti je o tome bilo razgovora.

Osvrćući se na navodni “non-pejper”, koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši, i na izjavu albanskog premijera Edija Rame da je video mapu koja predviđa promene granica na Balkanu, Dačić je rekao da ne zna šta je video Rama, “veliku Albaniju ili veliku Srbiju”.

Ocenio je da su svi izgleda oguglali na Veliku Albaniju, a smeta kada se pomenu Republika Srpska i Srbija.

Pročitajte još:

– Mi se zalažemo za Dejtonski sporazum, očuvanje integriteta Bosne i Hercegovine, ravnopravnost tri naroda i dva entiteta, a protiv smo stvaranja “velike Albanije” – rekao je Dačić, i naglasio da je Srbija i za teritorijalni integritet zemlje, koji nije “razbijen” nijednim međunarodnim aktom, jer nezavisnost Kosova nisu priznale ni Ujedinjene nacije, ni EU.

U tom kontekstu prokomentarisao je i mogućnost nastavka pregovora Beograda i Prištine, rekavši da ne zna kako se to otvara prostor za pregovore ako oni odbijaju Briselski sporazum, maltene kažu da više ne važi, i otvoreno se zalažu za “veliku Albaniju”.

– To je sada pitanje za EU, to je njihovo dete koje se osamostalilo – kakva je to blamaža da neko potpiše Briselski sporazum sa Ketrin Ešton i nikom ništa – rekao je Dačić, i upitao kakav to autoritet ima EU ako svaki razbojnik koji dođe na vlast na Kosovu može da kaže – ma to me ne interesuje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike