Borelj: Od Srbije se očekuje usklađivanje politike i zakonodavstva sa EU

21.11.2020

15:26 >> 10:11

0

Očekuje da će i Srbija i Kosovo delovati u skladu sa opredeljenošću EU i sa svojim evropskim aspiracijama

Borelj: Od Srbije se očekuje usklađivanje politike i zakonodavstva sa EU
Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Šef diplomatije EU Đozep Borelj izjavio je danas da se od Srbije u okviru procesa pregovora o pristupanju Uniji očekuje postepeno usklađivanje zakonodavstva i politike prema trećim zemljama sa pravnim tekovinama i politikama EU, što uključuje i pitanje preseljenja Ambasade Srbije u Jerusalim, što je u suprotnosti s politikom Brisela.

– Svi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju ‘ozbiljnu zabrinutost i žaljenje – rekao je Borelj, odgovarajući na pitanje poslanika Evropskog parlamenta o delu Vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na preseljenje Ambasade Srbije, odnosno otvaranje ambasade tzv. Kosova u Jerusalimu.

On je rekao da očekuje da će i Srbija i Kosovo delovati u skladu sa opredeljenošću EU i u skladu sa svojim evropskim aspiracijama.

– U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu – podsetio je Borelj.

On zaključuje da su predstavnici Beograda i Prištine, nakon sastanka u Vašingtonu, nastavili rad na sveobuhvatnom sporazumu koji se bavi svim nerešenim pitanjima u vezi s njihovim odnosom, a u skladu sa međunarodnim pravom i tekovinama EU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike