Lajčak o razlozima posete Prištini: Ova godina ima potencijal da bude dobra

01.06.2021

11:08

0

Lajčak je rekao da ova godina ima potencijal da bude dobra godina za odnose između EU i zapadnog Balkana

Lajčak o razlozima posete Prištini: Ova godina ima potencijal da bude dobra
Copyright Profimedia

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da je glavni razlog njegove posete Kosovu priprema za sastanak premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Primarna svrha ove posete je priprema za prvi sastanak premijera Kurtija i predsednika Vučića na visokom nivou, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Prištini, prenosi Kosovo onlajn.

Lajčak je rekao da ova godina ima potencijal da bude dobra godina za odnose između EU i zapadnog Balkana.

“U rukovodstvu EU i državama članicama vodila se diskusija između 27 ministara spoljnih poslova pre nekoliko dana. Sledeća diskusija biće 22. juna, u oktobru će biti samit o zapadnom Balkanu i sva ova reforma biće iskorišćena za unapređenje evropske agende, uključujući Kosovo”, rekao je Lajčak.

pročitajte još

On je izrazio nadu da će dijalog biti u korist za obe strane i da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Pored Lajčaka, u poseti Prištini nalazi se i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer danas se u Prištini sastao iza zatvorenih vrata sa predsednikom Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem, javlja prištinska Ekonomija onlajn.

Pre toga Palmer je, drugog dana posete Prištini, rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

On je naglasio da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine i naveo da SAD nisu strana u dijalogu, već partner kojem je cilj unapređenje odnosa dve strane, prenosi Kosovo onlajn.

Palmer sa Haradinajem iza zatvorenih vrata

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer sastao se u Prištini iza zatvorenih vrata sa predsednikom Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem, javlja prištinska Ekonomija onlajn.

Pre toga Palmer je, drugog dana posete Prištini, rekao na konferenciji za novinare sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

On je naglasio da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine i naveo da SAD nisu strana u dijalogu, već partner kojem je cilj unapređenje odnosa dve strane, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike