Da li je vaše telo puno toksina? Saznajte koji su signali i kako da očistite organizam

24.10.2021

07:17

0

Ako ne možete da spavate kako treba odnosno teško vam je da utonute u san ili se noću često budite pa ste sledeći dan umorni, to može biti jedan od znakova da je u telu dosta toksina

Da li je vaše telo puno toksina? Saznajte koji su signali i kako da očistite organizam
Obratite pažnju na ove delove tela - Copyright Pexels

Toksini se nagomilavaju u telu iz hrane i pića koje unosimo u sebe, ali i kroz kožu i vazduh koji udišemo. Kada je ta količina prevelika, telo pati. Tada je potrebno očistiti telo. Dobro je omogućiti probavi da se malo odmori i kasnije bolje radi. Što je probava bolja, i mi smo zdraviji. 

Detoksikacija je normalan telesni proces uklanjanja ili neutralisanja toksina kroz debelo crevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlezde i kožu. Cilj detoksikacije je ukloniti višak masnoće iz jetre, osloboditi žuč da ponovno pravilno radi, eliminisati otrovni otpad, očistiti žuč i jetru i regenerisati oštećene ćelije jetre.

Ovo su simptomi da vam je telo prepuno toksina i vapi za čišćenjem:

Osećate se puno i naduto  - ako telo nije u stanju da izbaci otpad kako treba, dolazi do problema. Pražnjenje creva trebalo bi da se odvija barem jednom dnevno. Naime, ako štetne materije ne izlaze iz tela, one se mogu vratiti u krvotok i stvarati probleme. Nadutost je najčešći simptom prevelike količine otrova u telu, posebno ako dugo traje.

Ne možete da spavate kako treba - teško vam je da utonute u san ili se noću često budite pa ste naredni dan umorni.

Imate loš zadah - kada se creva i jetra ne mogu rešiti otrova kako treba, tada može doći i do stvaranja neprijatnog mirisa iz usta jer se na jeziku talože bakterije.

Jezik je promenio boju - postao je belkast ili žućkast što nastaje zbog taloženja bakterija.

Smetaju vam mirisi - ako nenormalno burno reagujete na, recimo, miris parfema ili dim cigarete, moguće je da se telo muči s otrovima. Ljudi koji imaju višak toksina u telu jače osećaju mirise jer su im čula izoštrenija. 

Ne možete da smršate - s otrovima u telu jednako je kao i s hormonima koji ne rade kako treba, lošom ishranom itd. Mnogi toksini se talože u masnim naslagama pa je teže izgubiti višak kilograma. Najviše se gomilaju na stomaku.

Pexels
 

Problematična koža - konstantan svrb može ukazivati da vam je hitno potrebna detoksikacija. Takođe, pojava akni je još jedan simptom. 

Glavobolje - telo je previše osetljivo pa dolazi do češćih glavobolja.

Tri načina kako možete ukloniti toksine iz tela:

Sauna je odličan izbor jer dobro znojenje izbacuje otrove iz tela. I post je jedan od načina da svom telu olakšate i pružite mu priliku da se malo odmori. 

Idealno bi bilo postiti jednom nedeljno i tada ne unositi u organizam ništa osim vode. Post se završava drugi dan ujutro uzimanjem svežeg soka od voća ili povrća. Kasnije tog dana pojede se lagana supa, a predveče kuvano povrće.

Profimedia
 

Konzumacija određene hrane, takođe, pomaže. Radi se o namirnicama koje vezuju toksine za sebe i tako pomažu da se izbace iz organizma. To su korijander, brokoli, alge... Za korijander kažu da je među najboljim čistačima tela od otrova i teških metala. Dodajte ga u skoro sve što pripremate, u salate i slično.

Napomena: Ukoliko imate određenih zdravstvenih problema, pre posta ili saune se konsultujte se sa svojim lekarom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike