Ako popijete kafu pre kupovine, ima šanse da iz radnje izađete švorc

21.07.2022

10:28

0

Autor: Z. A.

Konzumiranje kafe budi kupoholičara u čoveku

Ako popijete kafu pre kupovine, ima šanse da iz radnje izađete švorc
Kafa za poneti 1 - Copyright Profimedia

Zanimljiva naučna studija istraživača sa Floride pokazala je kako ispijanje kofeinskih napitaka utiče na povečanu potrošnju kupaca, prenose američki mediji.


Naučnici su ispitivali kakvo dejstvo imaju kafa i drugi napici bogati kofeinom i došli do zanimljivih podataka da je njihovo ispijanje povezano sa lakšom kupovinom.

Naime, u studiji se navodi da ispijanje kafe utiče na impulsivniju kupovinu jer je poznato da je kafa jak stimulans, koji je uz to i lako dostupan.
Pexels
 

Zanimljivo je da ovo najviše utiče na kupovinu tzv. lepih proizvoda, kao što su mirisne sveće, masažeri, dekorativni predmeti... što se objašnjava time da ispijanje kafe dovodi ljude u stanje opuštanja.

Istraživači misle da unos kofeina ima ovaj efekat na ponašanje potrošača jer pojačava uzbuđenje, koje se doživljava kao stanje aktivacije i budnosti i može da varira od ekstremne pospanosti do ekstremnog uzbuđenja.

Pexels
 

Prilikom veće budnosti, nakon ispijanja energetskih napitaka, potrošači imaju bolju percepciju prilikom posmatranja karakteristika proizvoda što dovodi do boljeg zapažanja, a zatim i kupovine.

Pixabay
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike