Izaziva dugoročne i kratkoročne zdravstvene probleme: Da li ste se i vi jutros probudili u ovom položaju?

11.11.2020

08:17 >> 08:05

0

Sigurno ste osetili bolove u leđima i vratu

Izaziva dugoročne i kratkoročne zdravstvene probleme: Da li ste se i vi jutros probudili u ovom položaju?
Copyright Pexels/Andrea Piacquadio

Ponekad nam je dovoljno samo da dotaknemo krevet, pa da zaspimo, ali znajte da je položaj u kom je telo tokom noći izuzetno važan za naše zdravlje. Medicinski stručnjaci jednoglasni su da spavanje na stomaku može dovesti do raznih kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih problema.

Postoji više razloga zbog kojih se spavanje na stomaku smatra najmanje zdravim položajem. Istraživanja iz 2012. godine utvrdila su da oko 16 odsto ljudi spava upravo na stomaku, dok većina, nekih 74 odsto spava na jednoj strani.

A ako ste u prvoj grupi neurolog, stručnjak za spavanje i medicinski savetnik dr Petro Luka Rati objašnjava da spavanjem u ovom položaju možete da osetite probleme već posle jedne noći, ali dugoročno to može dovesti do ozbiljnijih posledica.

Najviše trpe vrat i leđa

– Većini problema koji nastaju usled spavanja na stomaku uzrok je položaj kičme – kaže Aleks Savij, sertifikovani trener za spavanje i osnivač veb stranice “Sleeping Ocean”
Kada legnete na stomak, kičma gubi svoju prirodnu krivinu i nalazi se u stanju napetosti ili naprezanja. Leđni mišići takođe mogu da pate od spavanja u ovakvom položaju, što ujutru može izazvati bolove u leđima.

Možda vas zanima: Uradite vežbu disanja 4-7-8 i zaspaćete za manje od minut

Spavanje na stomaku može prouzrokovati hiperlordozu ili prekomerno lučenje citokina u lumbalnom delu kičme. Ovaj položaj tela, vrši povećani pritisak na donji deo leđa.

Ali to nije sve, jer je moguće i oštećenje vratih pršljenova.

– Da biste mogli da dišete prilikom spavanja na stomaku, vrat morate da okrenete na jednu stranu. To stvara pritisak na mišiće i zlobove u vratu – dodaje Savi.

Dr Rati kaže da spavanje na stomaku vrši veći pritisak na srce i pluća.

Koristite jastuke

Postoje neki trikovi koji vam mogu pomoći, ako vam je ovo omiljeni položaj za spavanje. Možete koristiti jastuke za ublažavanje štetnosti ovog položaja. Sali preporučuje stavljanje jastuka pod noge, kako bi se smanjilo preterano izravnavanje kičme. Takođe, možete staviti jastuk ispod bokova da tako držite donji deo leđa u neutralnom položaju.

Saznaj više:

Ako ne perete zube dva puta dnevno, možete da dobijete četiri opasne bolesti

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike