Istorijsko otkriće: U Izraelu pronađena najstarija korpa na svetu, netaknuta, a stara 10.000 godina

20.03.2021

12:00 >> 14:20

0

Izraelska uprava za antikvitete objavila je pronalazak dobro očuvane korpe zapremine oko 100 litara koja datira iz pre-grnčarskog neolita

Istorijsko otkriće: U Izraelu pronađena najstarija korpa na svetu, netaknuta, a stara 10.000 godina
Copyright Profimedia

Neverovatno je šta sve može da se sazna iz samo jedne pletene korpe, a istraživanje je tek započelo.

Najstarija tkana korpa na svetu pronađena je u judejskoj pustinji u Izraelu i stara je oko 10.000 godina

Korpa je pronađena prazna, zatvorena poklopcem, a u njoj samo mala količina za sada nepoznatog sadržaja, koji bi trebalo da pomogne u identifikovanjuu onoga što se u korpi čuvalo ili prenosilo.

Stručnjaci veruju da je ovaj artefakt verovatno najstariji te vrste ikada otkriven.

– Koliko je nama poznato, ovo je najstarija korpa na svetu koja je pronađena potpuno netaknuta, a samim tim i njen značaj je neizmeran, rekao je Chaim Cohen, arheolog za Xinhua.

Istraživači veruju da mogu mnogo naučiti o ljudima koji su živeli na zemlji pre više od 10.000 godina, samo iz te jedne stvari koja izgleda potpuno novo.

– Vreme izrade ove korpe je mnogo pre nego što je keramika izmišljena, a keramika je poslednji jezik arheologa, primetio je Cohen.

Profimedia

Ispitivanje korpe pomoći će istraživačima da bolje razumeju te drevne ljude, kako su izrađivali alate i od kojih materijala su ih izrađivali, rekao je.

Do danas su analizirani materijali iz četiri različita dela korpe zepremine 92 litre. Još nije poznato od koje biljke je napravljena, ali će istraživanje dati odgovor i na to.

Neverovanta stvar je da su arheolozi došli do saznanja da je korpu tkalo dvoje ljdi i da je jedan od njih bio levoruk. Takođe, veruje se da vlasnici ove košare nisu živeli u pećini i da su je najverovatnije koristili za skladištenje hrane, žitarica do sledeće sezone.

Posebna klima Judejske pustinje omogućila je da desetine artefakata traju vekovima i milenijuma i što je najvažnije, ostanu netaknuti.

Između ostalih predmeta,naučnici su na ovom mestu pronašli fragmente tekstila koji do danas nisu izgubili svoje jarke boje, a datiraju još iz rimskog perioda, delove sandala, mali češalj star preko 2000 godina, kao i desetine biblijskih svitaka starih oko par hiljada godina.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike