Na svakih par koraka menjate nadmorsku visinu za jedan metar! Najkraće, najuže i najduže ulice sveta

28.08.2021

15:30 >> 15:35

0

U jednoj ulici u Švedskoj se ne možete izgubiti, jer je duga svega 2,06 metara

Na svakih par koraka menjate nadmorsku visinu za jedan metar! Najkraće, najuže i najduže ulice sveta
Copyright Profimedia

Od užasno strmih padina do nemoguće komplikovanih raskrsnica, neke ulice postale su same po sebi turističke atrakcije zbog svog apsurda.

Ulica Ebenezer, Škotska

Printscreen/Youtube

Pročitajte još:

Ova malena ulica ima samo jednu adresu koja se nalazi na ulazu u bistro hotela Mackey. U ovoj ulici se ne možete izgubiti, jer je duga svega 2,06 metara. Hotel je izgrađen 1883. godine, a četiri godine kasnije ovaj ćošak službeno je proglašen ulicom.

Ulica Baldwin, Novi Zeland

Profimedia

Za svakih 2,86 metara vožnje kroz ovu ulicu menjaćete nadmorsku visinu za jedan metar. To daje ovoj ulici nagib od čak 35 posto, zbog čega vlasnici vozila moraju pod točkove stavljati cigle kako bi onemogućili vozilima da odjure nizbrdo. Uprkos svemu, ulica je s obe strane prepuna kuća čiji se vlasnici na samo njima znane načine dovijaju na putu do svojih domova.

Šprojerhofštrase, Nemačka

Profimedia

Žitelji malog nemačkog grada Rojtlingena ponosni su jer se upravo u njemu nalazi najuža ulica na svetu. Široka je jedva 31 centimetar i predstavlja pravu atrakciju. Međutim, dalji opstanak ove uličice nalazi se pod znakom pitanja jer voda prodire kroz njene zidove i stvara ispupčenja koji je čine nebezbednom. Šprojerhofštrase je duga nešto manje od četiri metra, a turisti najviše vole da se slikaju pored table koja ističe njen status u Ginisovoj knjizi rekorda.

Ulica 9. maja, Buenos Aires

Profimedia

Ova gigantska ulica ime je dobila po datumu na koji pada Dan nezavisnosti i drži rekord kao najšira ulica na svetu. Hrabri pešaci koji se odluče na prelazak ove ulice moraju preći 150 metara i čak devet traka u jednom smeru kako bi prešli na drugu stranu.

Maeklong, Bangkok

Profimedia

Pijaca Maeklong nalazi se u blizini Bangkoka. Na njoj se nekada prodavala samo riba, ali je onda 1905. godine kroz nju prošla železnička pruga u cilju pomoći u isporuci proizvoda u glavni grad. Vlasnici gradske pijace ipak su odlučili da se ne sele, pa su pijaca i pruga, odnosno ulica, nastavile da koegzistiraju.

Pročitajte još:

Danas pijaca i pruga zauzimaju malu i zagušenu uličicu, ispunjenu svežim voćem, povrćem, plodovima mora i odećom. Posetioci dolaze da vide kako prodavci pomeraju svoje tezge kako se voz približava. Roba izložena u blizini šina se kotrlja na stolovima na točkovima. Nakon prolaska voza, tržište najnormalnije nastavlja sa radom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike