Pipi Duga Čarapa – najbolja drugarica iz detinjstva slavi 75. rođendan

12.11.2020

12:00 >> 00:02

0

Ona visi naglavačke sa drveta I smišlja najluđe avanture

Pipi Duga Čarapa – najbolja drugarica iz detinjstva slavi 75. rođendan
Copyright Printscreen/Youtube

Ona je crvenokosa, sa razbarušenim kikicama koje stoje na vrh glave. Sme da radi šta hoće, a to znači, između ostalog, da ne mora da ide u školu. Najjača je devojčica, koja može da podigne svog konja, a majmun joj je najbolji prijatelj. I ko je ne bi takvu voleo?

Mi je znamo pod imenom Pipi Duga Čarapa, a njeno pravo ime je Pipiloti Viktuali Rulgardini Krusmjanti Efraimsdoter Lungstrump. Nastala je u mašti švedske spisateljice Astrid Lindgren.

Printscreen/Youtube

Zapravo, ime je izmislila njena ćerka Karin, koja je 1941. godine imala upalu pluća. Majku je zamolila da joj priča o Pipi, i Astrid je počela da priča. Izmislila je devojčicu koja sama živi u vili Vilekuli s majmunom gospodinom Nilsonom. Njena majka je na nebu, a njen otac Efraim Duga Čarapa je kralj crnaca na pacifičkom ostrvu Kurekureduton, i ona poseduje kofer pun zlatnika.

Tek tri godine kasnije, kada je slomila nogu, Astrid je počela da zapisuje priče, a potom ih je poslala jednom izdavaču uz napomenu: „U nadi da nećete alarmirati Ured za brigu o deci.“ Ali taj izdavač nije bio zainteresovan. Godinu dana kasnije Astrid na konkursu u jednoj drugoj izdavačkoj kući osvaja prvo mesto i knjiga o Pipi Dugoj Čarapi izlazi iz štampe na Božić 1945. godine.

Knjiga je postala hit, a kritičari su bili sumnjičavi: tvrdili su da bi ta devojčica mogla postati loš uzor deci. Prema autorki su bili još oštriji i nazivali su je nekulturnom i netalentovanom.

Printscreen/Youtube

No, ta čudna devojčica je učinila njenu autorku najpoznatijim piscem za decu, iako to i nije planirala da postane u svom životu. Knjige su prevedene na 75 jezika i prodato je više od 165 miliona primeraka. Samo u Švedskoj njena priča je imala više od 40 ekranizacija, a Pipi Dugu Čarapu je glumilo sedam glumica.

Švedska glumica Inger Nilson prva je oživela čuvenu devojčicu Pipi Dugu Čarapu davne 1969. i 1970. godine, kada su snimljeni serija i film. Godine 1975.  je osvojila nagradu TP de Oro, za “najpopularnijeg lika”.

Šveđani tradicionalno 21. maj, dan kada je rođena Karin Niman, autorkina ćerka, obeležavaju kao rođendan Pipi Duge Čarape. U odmaralištu Kneipbin možete posetiti vilu Vilekulu, kuću koja je korišćena prilikom snimanja serija i filmova o Pipi Dugoj Čarapi. Tokom leta, ovde se izvode predstave o Pipi.

Pixabay

Astrid Lindgren je preminula 2002. u 95. godini. Njen stan u Stokholmu naslednici su odlučili da pretvore u muzej.

Povodom obeležavanja 75. rođendana Pipi Duge Čarape, Ambasada Švedske u Beogradu, zajedno sa spisateljicom za decu i mlade Jasminkom Petrović, pripremila je seriju video-zapisa o Pipi i Astrid Lindgren, ženi koja je stvorila poznati lik. Svakog utorka i četvrtka, zaključno sa 1. decembrom, u 19 sati na fejsbuk-stranici i instagram-profilu Ambasade Švedske biće objavljena po jedna epizoda o Pipi i Astrid Lindgren.

Možda će vas i ovo zanimati:

Žarko Laušević u filmu “Leto kada sam naučila da letim”

Pravi „kišni čovek“ bio je mnogo više od lika u poznatom filmu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike