Grad star 2.000 godina čuvaće patrola budućnosti

02.04.2022

14:00

0

Autor: 24sedam

Pas robot Spot, pomoći će arheolozima tako što će patrolirati na lokaciji od 66 hektara u potrazi za znakovima erozije, oštećenja i pljačke

Grad star 2.000 godina čuvaće patrola budućnosti
profimedia-0674214535 - Copyright Profimedia

Italijani su napravili spoj prošlosti i budućnosti. U gradu starom dve hiljade godina, čuvenoj Pompeji, koja je uništena u vulkanskoj erupcij, šetaće roboti.

Pompeja je jedno od najpoznatijih rimskih arheoloških nalazišta u svetu koju je surova sudbina sačuvala od zaborava. Ljudi i predmeti su u trenutku vremena bili prekriveni vulkanskom lavom i tako ostali skamenjeni kao svedočanstvo jednog davnog vremena.

Američka kompanija poznata po tehnološkim inovacijama, "Boston Dynamics" umešala je svoje prste u problematiku zaštite ovog svetskog blaga.

Tako će drevnom Pompejom, šetati roboti psi i čuvati je od neodgovornih posetilaca.

Profimedia
 

Ovo tehnološko čudo je već poznato po svojim mogućnostima i vratolomijama koje može da izvede.

Zbog svega toga podseća na daleku budućnost, pa spoj sa starom Pompejom ima neku posebnu čar. Kao da nam ovi roboti poručuju da su drevne civilazacije i njihove vrednosti neprolazne.

Profimedia
 

Roboti psi će šetati Pompejom i imati zadatak da je čuvaju od pljačkaša grobova i lovaca na dragocenosti kao i da prikupljaju podatke koji se mogu koristiti u različitim studijama.

Ne znamo kako će njihova pojava delovati na turiste ali će svakako morati da se naviknu na njihovo prisustvo. Opravdanost postoji. Sačuvati Pompeju od zaborava.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike