Sunčajte se bezbedno: Pet zlatnih pravila za brzo i zdravo postizanje preplanulog tena

19.07.2022

15:08

0

Autor: D. R.

Ako ste svetlije puti uzmite kremu za sunčanje sa SPF 30, a ukoliko imate tamniji ten dobra je i zaštita sa faktorom 15.

Sunčajte se bezbedno: Pet zlatnih pravila za brzo i zdravo postizanje preplanulog tena
Krema za sunčanje 2 - Copyright Profimedia

I ovo leto mora da nosi sa sobom jednu od razumnih i zdravih odluka – uživati u sunčanju i potamneti zdravo, ne oštetivši kožu.

Kako biste to postigli, neophodno je da znate kako da na najbolji način nahranite kožu, a izbegnete sve zamke štetnog uticaja sunčevih zraka.

Sunčanjem se akumulira određena količina vitamina D u koži, a moćna toplota Sunca utiče na raspoloženje i sveopštu ravnotežu energije u telu.

Pravilna nega kože i pravilna ishrana su put ka najlakšem i najbezbednijem načinu za sunčanje.

Era osamdesetih, kada se izrazito preplanuli ten smatrao oličenjem lepote za žene svetle puti je na sreću davna prošlost.

Iako je važnost svakodnevne zaštite kože od štetnih sunčevih zraka mnogo snažnije upisana u našu kolektivnu svest danas, privlačnost blistave kože obasjane suncem i dalje diktira naše izbore kada smo na moru.

Bezbedno sunčanje je deo slagalice koja daje recept za snažan imunitet.

Pixabay
 

Prvih dana se treba sunčati kratko uz upotrebu zaštitnih preparata, jer se melanociti – ćelije kože koje proizvode tamni pigment, aktiviraju nakon "zimskog sna" najmanje posle 48 sati.

Dermatolozi savetuju postupno sunčanje, prvog dana dva puta po dvadeset minuta, drugog dana tri puta po dvadeset minuta, uz izbegavanje perioda najjačeg zračenja od 11 do 17 sati.

Jer, bez obzira koliko dugo ležali na suncu, pre desetog dana sunčanja koža neće potamneti potpuno.

Evo najboljih saveta kako da pocrnite brzo i ravnomerno, a da ne žrtvujete zdravlja vaše kože:

1. Prvo i najvažnije

Vreme je da razbijemo mit da proizvod sa nižim zaštitnom faktorom znači brže dobijanje preplanule kože. Dugi boravak na suncu bez kreme za sunčanje može imati samo jedan rezultat: opekotine. U stvari, korišćenje kreme za sunčanje čini da vaš ten traje duže jer izbegava štetne efekte UV zračenja na kožu.

Profimedia
 

Podsećamo da 30 minuta pre izlaganja suncu na lice treba naneti količinu jednaku kašičici, a na telo količinu jednaku injekciji. Takođe je potrebno obnavljati kremu za sunčanje svaka dva ili tri sata. Žene posebno svetle puti treba da izbegavaju boravak na suncu u najtoplijim satima, odnosno od 10 do 16 časova.

2. Uradite piling kože pre sunčanja

Da biste dovili lepu i ravnomernu boju potrebno da je napravite lepu i glatku podlogu. Uklonite sve mrtve ćelije i suvu kožu uz neki blagi piling.

3. Ujednačen ten

Za što ujednačeniji efekat, sunce treba da bude usmereno prema telu sa obe strane u isto vreme. Idealno bi trebalo da menjate stranu svakih 15-30 minuta da biste izbegli opekotine i dobili preplanuli izgled o kojem sanjate.

4. Hidratacija

Hidratacija je ključ za impresivan, dugotrajan ten. Veoma je važno da pijete dosta vode tokom dana, posebno kada ste izloženi suncu, ali i da kožu hidrirate bogatom kremom, koja će sprečiti ljuštenje i isušivanje.

5. Pravilna ishrana

Namirnice bogate beta-karotenom, kao što su paprika, dinja, šargarepa i zeleno lisnato povrće, najidealniji su dodatak svakodnevnoj ishrani jer se bore protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa, smanjujući tako negativne efekte UV zraka.

Profimedia
 

Bonus savet 1: Ne tuširajte se pre sunčanja. Naša koža ima prirodna ulja koja potpomažu proces tamnjenja. Proizvodi sa kojima se tuširamo često isušuju kožu, a ona ipak  bolje prima boju kada je dobro hidrirana ili masna.

Bonus savet 2: Najlakši, najbrži i najsigurniji način za sunčanje je upotreba proizvoda za samopotamnjivanje koji će vašoj koži dati preplanuli izgled bez potrebe da se izlažete suncu, rizikujući svoje zdravlje.

Možda vam rak kože deluje nešto što neće da se desi vama, ali barem imajte na umu da preterano sunčanje utiče na izgled kože, isušuje i ubrzava njeno starenje i stvaranje bora od sunca. To je dovoljno dobar razlog da, čak iako želite da znate kako pocrneti, uradite to na pravi način. Suva i izborana koža jednostavno nije seksi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike