Krzneni prijatelji su pravo blago: Studije potvrđuju njihov uticaj na psihu i telo

02.10.2020

07:17 >> 12:09

0

Kuce i mace bile od velikog značaja i tokom karantina

Krzneni prijatelji su pravo blago: Studije potvrđuju njihov uticaj na psihu i telo
Copyright Pixabay

O blagodvornom uticaju krznenih prijatelja na čovekov život, oduvek se govorilo. To je, naročito, dobilo na značaju tokom poslednjeg perioda izmenjene realnosti, kada smo živeli u karantinu, socijalno distancirani od prijatelja, poslovnih saradnika, a mnogi i od porodice. Mnogo ljubavi, nežnosti, maženja, a i utehe, dobili smo upravo od ljubimaca. A u prilog tome da je za ljudsku psihu značajno imati kućnog ljubimca govore i brojne studije.

Evo koje blagodeti ima posedovanja krznenog prijatelja

– Brojne studije dokazale su da kućni ljubimci imaju opuštajući efekat na ljude. Istraživanja pokazuju da interakcija sa njima može smanjiti krvni pritisak i nivo hormona stresa – kortizola.

– Baš kao što nam je potreban ljudski kontakt, odnosno druženje, da bismo živeli srećnim životom, tu istu vezu i povezanost možemo stvoriti sa psom ili mačkom. Osećaj ispunjenosti koji nastaje kada provodite vreme sa kućnim ljubimcem dovoljno je objašnjenje zbog čega ljudi imaju potrebu za njima.

– Ljubimci nas čine aktivnijim. Odlazak na trčanje ili planinarenje sa psom je sjajan vid vežbanja, ali to nije sve. Njihova potreba za boravkom napolju i sreća koju osećaju kada ste u prirodi može i vas da nadahne da ustanete i izađete napolje. Da ne pominjemo to koliko boravak na svežem vazduhu utiče ne poboljšanje raspoloženja.

– Krzneni drugari čine da se osećamo dobro. Jedno nedavno istraživanje otkrilo je da samo gledanjem u oči ljubimca dobijamo “nalet” oksitocina i prolaktina, hormona zbog kojih se osećamo blaženo.

– “Američko udruženje za srce” objavilo je istraživanje o zdravstvenim prednostima koje kućni ljubimaci donose vlasnicima. Naime, oni su pronašli vezu između provođenja vremena sa životinjama i smanjenja rizika od bolesti srca, nižeg holesterola i veće šanse za preživljavanje srčanog udara.

Profimedia

Nedavna je sprovedena anketa, nakon karantina, a među vlasnicima kućnih ljubimaca čiji je zaključak da ljubimci pomažu ljudima u njihovoj borbi sa depresijom i anksioznošću.

Takođe, psi i mačke pomažu da budemo organizovani. Oni imaju rutine i svoj dnevni raspored koji moramo da ispunimo, upravo to nam pomaže da budemo disciplinovani i bolje organizovani.

Zbog naših ljubimaca koji se obraduju i polete ka nama kada stignemo kući, osećamo se voljeno. Nauka pokazuje da kada mazimo pse i mačke, naša tela oslobađaju oksitocin, hormon zbog kojeg se osećamo smireno, zadovoljno i cenjeno.

Oni srećnici koji već dele život sa svojim ljubimcem, sigurno potvrdno klimaju glavom na svaku od prethodnih konstatacija, a oni koji još nemaju, možda treba da preispitaju svoje odluke još jednom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike