Ježevi mogu biti divni kućni ljubimci: Vole da se maze i jako su emotivni

23.10.2020

15:16 >> 13:47

0

Autor: Z. A.

Ima grube bodlje, ali nežno srce

Ježevi mogu biti divni kućni ljubimci: Vole da se maze i jako su emotivni
Copyright Pixabay

Ježevi nisu baš popularni kada ljudi biraju kućnog ljubimca, ali ove životinje mogu biti divni životni suputnici. Ukoliko ste se nameračili da nabavite novog člana porodice, razmislite o ježu. Ježurki Ježiću. Jer iza svih tih bodlji krije se tanana, nežna duša.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Gruming: Svaka mačka voli da bude doterana

Ovi bodljikavi sisari dolaze iz Evrope, Azije i Afrike, a dovoljno su mali da se mogu sklupčati u dlanove svog vlasnika.

Poslednjih godina ježevi se sve više udomljavaju kao kućni ljubimci zbog skoka popularnosti koju su dosegli zahvaljujući mnoštvu YouTube video-zapisa na kojima rade slatke stvari: plutaju na leđima dok se kupaju u kadi, trzaju nosićm dok se hrane ili satima trče na svojim plastičnim točkovima za vežbanje.

„Budući da su po prirodi ježevi životinje koje vole samački način života, s njima treba mnogo raditi ako želite da se povežu s vama“, rekla je za „The Star“ Gejl Smit, koja već više od 23 godine uzgaja i prodaje ježeve.

„Oni imaju osećanja i neće im biti prijatno u vašem društvu ako su uplašeni, frustrirani ili ako ih nešto boli. Ako se prema njima ponašate kao prema mački, to im se neće svideti. Morate znati kako da postupate s njima da bi vas zavoleli“, dodala je.

Ježevi lako mogu dobiti grinje, skloni su respiratornim ili neurološkim bolestima i zahtevaju posebnu veterinarsku negu. Izrazito vole toplotu, pa ne vole kada ih ostavite na hladnom. Takođe, imaju super mali probavni trakt, pa puno kake i to svuda.

Pixabay

ČITAJTE I: Krznene loptice su dobri ljubimci i za decu i za odrasle

Obično su teški manje od 907 grama i dugi između 12,7 cm i 35,5 cm, pa se smatraju egzotičnim životinjama.

Jednom kada naučite kako da se brinete o ovim životinjama i kada zadovoljite sve njihove potrebe, imaćete ljubimca koji će vas neizmerno voleti i koji će u vama videti prijatelja. Ježevi vole da rade smešne stvari i s njima vam nikada neće biti dosadno. Iako imaju bodlje, obožavaju da se maze i provode vreme sa svojim vlasnikom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike